Χειροπέδες σε «ακραίους» αστυνομικούς!

Του Γιάννη Ντάσκα

Η έρευνα που έγινε με εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στο εσωτερικό της Αστυνομίας από την γνωστή και με καλή λειτουργία υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, γίνεται για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελληνική Αστυνομία.

Και για πρώτη φορά δημοσιοποιείται και πανηγυρικά στα ΜΜΕ. Και είναι απόδειξη ότι και έκνομη συμπεριφορά αστυνομικών υπάρχει και μάλιστα επικίνδυνη για την κοινωνία άλλα και τόλμη της ηγεσίας για τιμωρία υπάρχει επίσης.

Το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα της έκθεσης που δεν τα «μασάει»

για την ακραία αστυνομική συμπεριφορά:

«Αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αποτέλεσε η πλήρης καταγραφή υποθέσεων ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και βιαιοπραγιών για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013. Η συγκέντρωση του υλικού πραγματοποιήθηκε από τις επίσημες πηγές, (Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, το αρχείο της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και το πρωτογενές Αρχείο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων). Κατεγράφησαν (142) υποθέσεις που έχουν καταγραφεί συνολικά ως περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε όλη την Ελλάδα, οι μισές, (71) υποθέσεις (ποσοστό 50%), διερευνήθηκαν αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Από αυτές εξιχνιάσθηκε το 85%, με τον εντοπισμό ή προσδιορισμό της συμμετοχής στις πράξεις (203) αστυνομικών και (3) ιδιωτών.

Ειδικότερα: προσδιορίζονται ως υπαίτιοι (118) αστυνομικοί (ποσοστό 58%), προσδιορίστηκε σύμπραξη (85) αστυνομικών (ποσοστό 42%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων αυτών, έχουν υποβληθεί ήδη στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση των υπολοίπων. Σε δέκα (11) υποθέσεις (ποσοστό 15%), δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένοι υπαίτιοι, και αυτό γιατί πρόκειται για περιστατικά που αναφέρονται γενικά, χωρίς τοπικά, χρονικά ή άλλα προσδιοριστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με ανάλυση των (142) περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, χωροταξικά, ανάλογα με τις περιοχές που εκδηλώθηκαν αυτού του είδους οι δραστηριότητες, είτε εντός Αστυνομικών Υπηρεσιών, είτε στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό (83%), που αντιστοιχεί σε (124) σημεία διαφόρων περιοχών της. Μόλις το (17%), ήτοι (25) περιοχές, υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα . Στην Αττική, παρατηρείται διόγκωση του προβλήματος, μεγαλύτερο ποσοστό (52%) σε σχέση με τις περιοχές όλης της Ελλάδος, συγκεντρώνει η Αθήνα (περιοχή πυρήνας), η Δυτική Αττική με ποσοστό (12%), την ευρύτερη περιοχή Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό (11%) και τις περιοχές Νοτιοανατολικής Αττικής (5%) και Βορειοανατολικής Αττικής (3%) να ακολουθούν.

Στα πλαίσια της Αττικής, όπου εκδηλώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, η περιοχή των Αθηνών συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, συγκεντρώνει ποσοστό (63%). Στον πίνακα 5 φαίνονται αναλυτικά όλες οι περιοχές.

Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς προκύπτουν (115) περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα εμφανιζόμενα ποσοστά Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διαφόρων αστυνομικών τμημάτων κυρίως του κέντρου».

The post Χειροπέδες σε «ακραίους» αστυνομικούς! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα