Χατζηδάκης: «Η Τρόικα λέει όχι σε “κούρεμα” των στεγαστικών δανείων»

Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ fm ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για τις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων.   

Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε πως οι συζητήσεις με τις καταναλωτικές οργανώσεις, τις τράπεζες και την

τρόικα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.  

Ενώ παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε κούρεμα στα δάνεια:  «Δεν υπάρχει κούρεμα των δανείων, καθώς θα δημιουργούσε θέμα με την κεφαλαιακή επάρκεια και η τρόικα θα έλεγε όχι. Δεν έχει νόημα να γίνουμε ευχάριστοι τώρα και στη συνέχεια υπό την κριτική όλων, να αναγκαστούμε να πάρουμε πίσω τις ρυθμίσεις.»

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε συζητήσεις, ιδέες και προτάσεις:  «Δεν κατατίθεται νομοσχέδιο αύριο το πρωί, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οτιδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα κινούμαστε μέσα σε ένα πνεύμα ρυθμίσεων που θα αφορούν οικονομικά αδύναμους και δεν θα θίγουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ή θα απαιτούν περαιτέρω χρηματοδότηση από την τρόικα»

Την ίδια ώρα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι προτάσεις θα εγκριθούν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης νέων προτάσεων από άλλους φορείς:  «Είμαι πολύ αισιόδοξος πως αυτά που προτείνουμε θα εγκριθούν. Σε 2–3 μήνες ελπίζουμε να έχουμε πάρει την έγκριση. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Όποιος φορέας έχει να καταθέσει προτάσεις, ευχαρίστως να τις δούμε και με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την τρόικα, προκειμένου να τις ενσωματώσουμε.»

Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα του σήμερα απέχει έναν οικονομικό αιώνα από την Ελλάδα του 2008: «Η κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές, είναι διατεθειμένη να δει επιμέρους θέματα, θυμίζοντας όμως κάτι γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: η Ελλάδα του 2012 απέχει έναν οικονομικό αιώνα από την Ελλάδα του 2008. Οι τράπεζες του 2008 ήταν ιδιωτικές και υγιείς, απουσία της τρόικα. Οι τράπεζες του 2012 είναι προβληματικές και ημιδημόσιες, ενώ στηρίζονται στα λεφτά της τρόικα

Ενώ τέλος ξεκαθάρισε τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινούνται οι θέσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: «Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση όσων είναι σε αδυναμία, ο δεύτερος με την αναστολή των πλειστηριασμών, ο τρίτος με την αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο τέταρτος αφορά τον «Τειρεσία» κι ο τελευταίος αφορά στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών – ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που επιβραβεύει όσους αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.»

 Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα