Χαμόγελα μετά την ήττα της Γερμανίας

Του Δ. Κεμπέ

Η ριζική μεταστροφή της Ε.Ε. απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο που κατεγράφη στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την Ελλάδα, αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί σωστά τη συγκυρία που εν πολλοίς προκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς και να πετύχει την πολυπόθητη επαναδιαπραγμάτευση με παράλληλη παράταση εφαρμογής των όρων της νέας δανειακής σύμβασης. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν έως τα χαράματα

της Παρασκευής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργήσουν έως το τέλος του έτους ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Συμφώνησαν, επίσης, ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας. Επιπλέον, τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μηχανισμός
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας» ανέφερε. Πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρή εξέλιξη που απαγκιστρώνει, πρωτίστως, τους πολιτικούς από τους τραπεζίτες και, δευτερευόντως, λειτουργεί ευνοϊκά υπέρ της άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τα κράτη-μέλη. Φυσικά, μια τέτοια απόφαση δεν ήθελε η Μέρκελ που, λόγω της οικονομικής ευρωστίας της χώρας της, πίστευε ότι μπορεί να συνεχίσει την εξαντλητική πίεση προς τον «φτωχό νότο» με μοχλό τα μεγάλα «ανοίγματα» των τραπεζών.

Επόμενο βήμα
Το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού θα είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, καθώς ο προϋπολογισμός δεν θα επωμιστεί τα βάρη του μεγάλου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Η χρηματοδότηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας με 18 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης δεν θα εγγραφεί στο χρέος και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει δράσεις στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καταπολέμησης της ανεργίας και ανάκαμψης της εμπορικής δραστηριότητας.

Αναστροφή κλίματος
Τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας κατεγράφησαν και στο εσωτερικό. Στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank αναφέρεται για πρώτη φορά ότι, έτσι

Keywords
Τυχαία Θέματα