Χ. Αθανασίου: Δεν θα πάρω θέση για το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Θα περιμένει το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το αστικό δίκαιο. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς είναι διφορούμενες οι εκδοχές που μας έρχονται, θα γίνει εσωτερική διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν πάρει θετική θέση

και θα αποφασίσουμε», δήλωσε ο κ. Αθανασίου κατά τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, απαντώντας σε αιτιάσεις περί καθυστέρησης προσαρμογής της Ελλάδας στις σχετικές κοινοτικές αποφάσεις.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του επιμένει στην κατάθεση τροπολογίας για το σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος προσθέτοντας ότι «ένας διάλογος έχει τους αναγκαίους συμβιβασμούς αλλά θα υπάρξει κοινός τόπος».

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από την πρόταση ένταξης των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, μετά από «αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων».

Την ίδια ώρα, τονίζει η Κουμουνδούρου, «το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν επίσης προσκολλημένοι στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παγιώνει τις διακρίσεις».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβιβαζόμαστε με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η ΝΔ το 2008. Τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για το λόγο αυτό, υπενθυμίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου για τη θέσπιση ενός νέου συμφώνου συμβίωσης που θα παρέχει πλήρη δικαιώματα τόσο σε ομόφυλα όσο και σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στη χώρα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια.

The post Χ. Αθανασίου: Δεν θα πάρω θέση για το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα