Προκαταβολή θέρμανσης… γιόκ. Διπλάσιες οι παραγγελίες

21:55 28/11/2013 - Πηγή: TNSite

Περίπου 165.000 πολίτες εισέπραξαν χθες προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης ενώ επιπλέον 20.000, βρήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ολόκληρο το ποσό του επιδόματος. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Κάποιοι, δεν εισέπραξαν τίποτα και ήδη «ψάχνονται». Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Το εντυπωσιακό στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια είναι ότι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης για το πρώτο 40ήμερο της φετινής σεζόν, είναι περίπου διπλάσιες

συγκριτικά με τις αντίστοιχες περυσινές γεγονός που εκτός από τους εμπόρους, χαροποιεί και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο εισπράττει τουλάχιστον 250 ευρώ φόρο στα 1000 λίτρα ακόμη και αν αφαιρεθεί το επίδομα θέρμανσης (κυρίως από ΦΠΑ). Οι λόγοι στους οποίους αποδίδονται οι αυξημένες πωλήσεις είναι:

1. Το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα που είχαμε συσσωρεύσει από πρόπερσι. Όσοι είχαν ρευστό, αγόρασαν τον Απρίλιο του 2012 για να περάσουν τη σεζόν Οκτώβριος 2012-Απρίλιος 2013 και πλέον δεν έχουν πετρέλαιο στις δεξαμενές άρα αγοράζουν.

2. Η διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης η οποία έχρισε «δικαιούχο» σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα.

3. Το γεγονός ότι κάποιοι «κάηκαν» πέρυσι από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τώρα επιστρέφουν στο πετρέλαιο θέρμανσης

Βέβαια, τα στατιστικά χρειάζονται προσοχή. Η σύγκριση με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2012 δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα καθώς πέρυσι, υπό τον …πανικό της έκρηξης της τιμής στα 1,4 ευρώ το λίτρο, οι πωλήσεις πρακτικά μηδενίστηκαν. Άρα, οποιαδήποτε σύγκριση με αυτά τα στοιχεία, μόνο θετικό πρόσημο θα μπορούσαν να δείξουν.

Όπως και να’ χει, κάποιοι έσπευσαν να βρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και έμειναν με την όρεξη. Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Δεν πήραν όλοι…

Καταρχήν, δεν πήραν χρήματα όλοι όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις. Οι πιθανότητες να σας βάλουν σε μια επόμενη φουρνιά, είναι πολλές. Τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, δείχνει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 440.000 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 380.000. Χθες, εισέπραξαν προκαταβολή ή επίδομα οι πρώτοι 185.000, άρα ήδη εκκρεμεί η καταβολή προκαταβολών και επιδόματος σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.

Δεν δώσατε τη σχετική εντολή…

Ενώ συμπληρώνετε την αίτηση είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης, το σύστημα σας ρωτάει αν θέλετε να εισπράξετε προκαταβολή ή όχι. Υπάρχει περίπτωση να μην κάνατε «τσέκ» στην συγκεκριμένη επιλογή η οποία αναφέρει:

«Επιθυμείτε την προβλεπόμενη προκαταβολή του επιδόματος;

Σε περίπτωση που δεν διασταυρωθούν αγορές πετρελαίου ή οι διασταυρωμένες ποσότητες των αγορών που σας αναλογούν είναι λιγότερες των λίτρων που αντιστοιχούν στην προκαταβολή που θα εισπράξετε, θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το αναλογούν ποσό (βλ. παρ. 2 του άρθρου 8 ΦΕΚ Β' 2656/18-10-2013)».

Μέσα στο κείμενο της επιλογής αναφέρεται και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αφήσατε ασυμπλήρωτη τη συγκεκριμένη επιλογή. Δηλαδή, να μην ήσασταν σίγουροι αν θα αγοράσετε πετρέλαιο και γι’ αυτό να μην θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να εισπράττετε προκαταβολή και μετά να την επιστρέφετε. Δυστυχώς, ότι έγινε-έγινε. Τη συγκεκριμένη επιλογή, μπορείτε να τη συμπληρώσετε μόνο στην πρώτη αίτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης. Αν δεν έχετε κάνει ακόμη αίτηση, προσέξτε το.

Ο διαχειριστής δεν έχει κάνει τη δουλειά του…

Υπάρχει περίπτωση ο διαχειριστής να μην έχει πατήσει το κατάλληλο «κουμπάκι» το οποίο αναφέρει «ενεργοποίηση δυνατότητας πληρωμής». Ρωτήστε τον .Αν το κουμπάκι έχει πατηθεί, τότε ολόκληρη η πολυκατοικία θα αναφέρεται με κόκκινα γράμματα στο λογισμικό του Taxis. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναφέρεται με μαύρα γράμματα. Θα πρέπει ο διαχειριστής ή ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας να μπει με τους κωδικούς του και να ελέγξει.

Σας «έκοψαν»

Δεν εγκρίνονται και όλες οι αιτήσεις μην νομίζετε. Αυτό όμως, λογικά, το μαθαίνετε από την πρώτη στιγμή καθώς το σύστημα σας κοινοποιεί αμέσως την απάντηση. Προς το παρόν, έχουν κοπεί 60.000 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα