Μπράντεφερ η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσία για την Ουκρανία (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με αφορμή την παρουσία 150.000 ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ασκήσεων για την πολεμική ετοιμότητα. Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από το Ρώσο ομόλογό του οι δύο χώρες να συνεργαστούν για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η

Ρωσία δηλώνει ότι οι κινήσεις της στη Σεβαστούπολη κινούνται εντός του μνημονίου της με την Ουκρανία του 1994, όταν και είχε οριστεί το πλαίσιο για τις ρωσικές βάσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια στρατιωτικής αντίδρασης σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής Φίλιπ Μπρέντλαβ εκ μέρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι ρωσικές ασκήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι εντελώς διαφανείς και ξεκάθαρες ως προς το στόχο τους και να μην αφήνουν υποψίες για επιθετικές ενέργειες, «σε μια χρονική στιγμή μεγάλης έντασης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

«Οι Ρώσοι κατέστησαν σαφές ότι αυτή η άσκηση δεν έχει καμιά σχέση με τα γεγονότα τα οποία συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην Ουκρανία», είπε ο Άντερς Φο Ράσμουσεν. «Δεν έχουμε καμιά πληροφορία η οποία να έρχεται σε αντίθεση με την πληροφόρηση που λάβαμε από τη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε. «Τούτου λεχθέντος, προφανώς δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα το γεγονός ότι υπάρχει μια σύμπτωση της χρονικής στιγμής αυτών των γυμνασίων και των συνεχιζόμενων γεγονότων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε: « Όταν το ΝΑΤΟ ξεκινά την αξιολόγηση της κατάστασης στην Ουκρανία , στέλνει λάθος μήνυμα . Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ( Anders Fogh Rasmussen) έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η ύψιστη προτεραιότητα της ουκρανικής ηγεσίας . Μήπως αυτό σημαίνει ότι η ένταξη δεν παραμένει το υψηλότερο , αλλά εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα ; Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει για το λαό της Ουκρανίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι κυβέρνηση «των νικητών» και όχι εθνικής ενότητας, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία Γιανουκόβιτς – αρχηγών της τότε αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα. Η Μόσχα πρόσθεσε παράλληλα ότι στη νέα ουκρανική κυβέρνηση συμμετέχουν και «ακραίοι εθνικιστές».

Εν τω μεταξύ, ανήμερα των πρόωρων προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αύξηση του βαθμού αυτονομίας της Κριμαίας από την Ουκρανία, στην οποία ανήκει, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Κονσταντίνοφ.

Διαβάστε περισσότερα:

Διεθνείς αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Συναγερμός Ουκρανία: Φιλορώσοι ζητάνε την απόσχιση της Κριμαίας (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατσένιουκ: Η Ουκρανία χρειάζεται το ΔΝΤ

Ρωσία: Χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε όποιον Ουκρανό το επιθυμεί

Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία: «Θα πολεμήσω ως το τέλος»

«Ξυπνάει» η πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τα μέτρα ακροδεξιού χαρακτήρα στο Κίεβο

The post Μπράντεφερ η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσία για την Ουκρανία (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα