Σταϊκούρας: «Κλειδί» η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος για επιστροφή στις αγορές

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αντιμετωπίζει θετικά τη λήψη αναγκαίων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους από τους εταίρους.

Στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, η ανάταξη μέσα στο 2014 και βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια της οικονομίας.

«Ο στόχος της αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους, πράγματι, συζητείται εκτεταμένα στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά η επίτευξή

του παραμένει πολιτικά δύσκολη ελλείψει του απαραίτητου θεσμικού υποβάθρου», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας την έκθεση του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο «αμοιβαιοποίησης» του δημοσίου χρέους ή της ανάληψης του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, «το χρέος και ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο έως το 2020 ή το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή αναδιάταξή του».

Οι συντάκτες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού εκτιμούν ότι «αποτελεί ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους, μαζί και με τυχόν έκτακτες ανάγκες (…) Το χρέος θα παραμείνει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και θα εμποδίζει την επιστροφή στις αγορές…».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για νέο δανεισμό, εδράζεται σε ένα πλαίσιο αρχών, όπως η σύνταξη και υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας, τη διατήρηση της σχέσης αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης με τους εταίρους, τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να επιστρέψουν επενδυτές στη χώρα, και την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Σταϊκούρας: «Κλειδί» η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος για επιστροφή στις αγορές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα