Αυγερινός: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ανασφαλής»

«Ήταν ανασφαλής, είχε πάντα την ανάγκη να επιβεβαιώνεται ή να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του» επιμένει για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Παρασκευάς Αυγερινός, προσωπικός φίλος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μετά την απήχηση που είχε το βιβλίο του με τίτλο «Η Αλλαγή τελείωσε νωρίς».

Όπως λέει ο κ. Αυγερινός, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, στην προσπάθειά του να γράψει αυτό το βιβλίο επιχείρησε να μην «ωραιοποιήσω

τίποτα, να μην αποστασιοποιηθώ και να μην απορρίψω τίποτα». Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που επιμένει ότι ο Ανδρέας «ήταν μεγάλος και ταυτόχρονα αντιφατικός. Μια χαρισματική όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κουλτούρα της μεταπολεμικής Ελλάδας».

Αλλά, όπως σημειώνει, το γεγονός ότι «ήταν παθολογικά ανασφαλής και η ανασφάλειά του τον επηρέαζε αρνητικά σε πολλές εκδηλώσεις της ζωής του ήταν αποτέλεσμα της κατάθλιψης που τον ταλαιπωρούσε και η οποία εκδηλώθηκε με το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο το 1979».

Εκείνο που αποκαλύπτει ο κ. Αυγερινός είναι ότι η πρώτη κρίση κατάθλιψης και άγχους είχε καταβάλει τον Ανδρέα Παπανδρέου πολύ προτού κερδίσει τις εκλογές του 1981: «Ηταν το 1977 όταν διαπίστωσε ότι θα ερχόταν στην εξουσία πολύ σύντομα. Οταν συνειδητοποίησε ότι η εξουσία έχει άγχος και τότε που μας φώναξε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την εξουσία».

Πάντως όταν το 1966 ο κ. Αυγερινός, μέλος τότε του προεδρείου δημοκρατικών γιατρών, γνώρισε τον Ανδρέα, τον «γοήτευσε» «γιατί νόμισα ότι έφερνε κάτι καινούργιο στην πολιτική. Τον αγάπησα, είχε την εντύπωση ότι θα προχωρήσει».

Ισως για πρώτη φορά ο κ. Αυγερινός περιγράφει και την ανθρώπινη πλευρά του ιδρυτή του ΠαΣοΚ: «Δεν μπορώ να πω πώς ήταν οι σχέσεις του με τη μητέρα των παιδιών του. Από εκεί και πέρα ήθελε να ζήσει τη ζωή του και ερωτευόταν, να χαρεί ο άνθρωπος».

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα