Απόσυρση του ν/σ της δημόσιας διοίκησης ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Απόσυρση του σχεδίου νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» ζητεί από την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο» και υποστηρίζοντας πως θα διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ν/σ, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη συγχώνευση – κατάργηση οργανισμών, τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα.

Με αυτό επέρχονται επίσης αλλαγές στο σύστημα των προαγωγών, αλλά και στο σύστημα χορήγησης των αναρρωτικών αδειών.

Η

Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση «για την επιχειρούμενη ολοκληρωτική διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, τη δρομολόγηση δεκάδων χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων και την ανάθεση σε ιδιώτες κοινωφελών υπηρεσιών».

Όπως αναφέρει, «πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να εξαπατηθεί η κοινωνία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις άμεσες απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών, οι οποίοι μιλούν σε καθημερινή βάση για δήθεν μεγάλο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό Δημόσιο Τομέα, αλλά και για το περίφημο “ταμπού” των άμεσων απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων “που πρέπει να σπάσει”».

Στην κατεύθυνση αυτή και «επιστρατεύοντας κάθε όπλο από την αντισυνταγματική φαρέτρα», με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, επιχειρείται:

1. Η κατάργηση υπηρεσιών και η διευκόλυνση απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης Δημοσίων Υπηρεσιών ή μετατροπή των Δημοσίων Οργανισμών από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς καν τον έλεγχο από τη Βουλή.

2. Η βίαιη ανατροπή της υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων αφού καταργείται το κριτήριο της εμπειρίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το νομοσχέδιο «εισαγάγει αυθαίρετες διαδικασίες υπογραφής συμβολαίων ανάμεσα στις Διοικήσεις και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, βάσει δήθεν μετρήσιμων στόχων, χωρίς καν αυτοί να προσδιορίζονται. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν υπαλλήλους – ομήρους για να διευκολύνουν τα σχέδια της για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων του Δημοσίου σε ιδιώτες».

3. Η επαναφορά των διατάξεων του Ν. 4093/2012, σχετικά με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα, που θα οδηγήσουν σε απόλυση τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους τους επόμενους 18 μήνες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως «η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις αναρρωτικές άδειες, πέρα από τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια επιπλέον «δεξαμενή» υπαλλήλων που θα οδηγηθεί στην απόλυση».

Keywords
Τυχαία Θέματα