Από τις 2.059 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο οι 17!

Με αργές ταχύτητες κινούνται οι έρευνες όσον αφορά τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, αφού μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί συνολικά 17 εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ και 107 υποθέσεις έχουν αποσταλεί με «φύλλο ελέγχου» στις οικείες εφορίες, ενώ 78 περιπτώσεις ελέγχονται από το ΣΔΟΕ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς παραστάτης ελεγχομένου δεν έχει προβάλει τον ισχυρισμό ότι οι ελεγκτές χρησιμοποιούν παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά

μέσα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής δεν θεωρείται η λίστα, άλλα τα περιουσιακά στοιχεία των καταθετών, όπως τα ακίνητα, οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή η αγορά τίτλων.

Όπως είχε αποφανθεί ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να «χρησιμοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν χωρίς όμως να τις θεωρούν αποδείξεις», δηλαδή η λίστα χρησιμοποιείται σαν «πληροφοριακό δελτίο».

Ανάλογα δελτία συντάσσονται όταν ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης τηλεφωνεί και δίνει μία πληροφορία που πρέπει να στηριχθεί σε αποδείξεις, έτσι ώστε να συνταχθεί «φύλλο ελέγχου», χωρίς να κινδυνεύει η όλη διαδικασία να χαρακτηρισθεί προϊόν παράνομης πράξης.

Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογου που υπογράφει το ρεπορτάζ, παραστάτες των ελεγχομένων αμφισβητούν τη νομιμότητα αυτών των διαδικασιών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστή υπόθεση που να έχει φτάσει στα δικαστήρια.

Η λίστα συνολικά περιελάμβανε 2.059 φυσικά και νομικά πρόσωπα-καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης

Μέχρι το τέλος του 2012 ο έλεγχος επί της ουσίας δεν είχε αρχίσει, όσοι έλεγχοι έγιναν πάντως, αποκάλυψαν «λαβράκια», όπως ενός πρώην υπουργού Οικονομικών (σ.σ.: και πρώην διοικητή της ΤτΕ) και της συζύγου του, που έχουν φύγει από τη ζωή και φέρεται να είχαν διακινήσει ποσά πολλών εκατομμυρίων μέσω της τράπεζας στη Γενεύη.

Στις 17 εκθέσεις ελέγχου περιλαμβάνονται επίσης γνωστές υποθέσεις, όπως εκείνες των συγγενών του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συγγενών του, αλλά και της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Περιπτώσεις πιο δύσκολες αποτελούν οι λογαριασμοί με τους εξαιρετικά μεγάλους τζίρους, προσώπων που οι ελεγκτές θεωρούν «παρένθετα άλλων πραγματικών δικαιούχων». Ετσι, μία γυναίκα εμφανίζει τζίρο 562 εκατ. ευρώ και ένας καταθέτης 557 εκατ., μια γραμματεύς 108 εκατ. και ένας διαχειριστής επενδυτικού fund 80 εκατ.

Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στις ελβετικές για παροχή πληροφοριών για ορισμένους καταθέτες της λίστας που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες ελβετικές τράπεζες, μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν πάρει απάντηση γιατί οι Ελβετοί θεωρούν τη λίστα «προϊόν κλοπής».

The post Από τις 2.059 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο οι 17! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα