Απειλές ΣτΕ για τα νέα μέτρα

Επίθεση εξαπολύει κατά του Οικονομικού Επιτελείου η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας με ανακοίνωσή της.

Οι δικαστές σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, εμμέσως πλην σαφώς, πως βρίσκονται …σε αναμονή για την ώρα που θα κληθούν να κρίνουν τη συνταγματικότητα των νέων μέτρων, ενώ επιτίθενται ευθέως κατά του οικονομικού επιτελείου αναφέροντας στην ανακοίνωσή τους πως «το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μια ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικής αναλγησίας».

Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν πάντως την πρόθεσή τους να κινηθούν εντός

των ορίων που τίθενται από την ιδιότητά τους ως δημόσιοι λειτουργοί, αλλά ως γνωστόν, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνονται οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου και τα μέτρα που το συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Επί του ζητήματος των περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει τα εξής: Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Στις συναντήσεις αυτές οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παρουσιάστηκαν αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων και δη εκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, συναισθανόμενοι, ως δημόσιοι λειτουργοί, την κρισιμότητα των στιγμών. Και ενώ ο Πρωθυπουργός και οι δύο Αρχηγοί εξέφρασαν την κατανόησή τους και υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τον θεσμικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μια ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικής αναλγησίας, και προτείνει τη μείωση των αποδοχών μας κατά 23% μεσοσταθμικά, χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, σε μια δημοκρατική κοινωνία, μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να αποτελεί η υπεράσπιση της ισοτιμίας της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες και τους λειτουργούς τους και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της ίδιας της λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης. Η Εκτελεστική Εξουσία, επομένως, δεν θα έπρεπε να μετακυλύει το βάρος αυτό στους δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζοντάς τους σε αντιπαράθεση με την κοινωνία. Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποτελεί, ως μέσο εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνταγματική επιταγή, την οποία οι ίδιοι, τελικώς, οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν. Εντούτοις, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί μόνο το έρεισμα των αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών, αλλά ταυτόχρονα και το όριο του τρόπου διεκδίκησής τους. Η Εκτελεστική Εξουσία, πάντως, ας μην εκλάβει τη θεσμική υπευθυνότητα των δικαστών του Συμβουλίου της Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα