Σαμαράς: Ρόλος-κλειδί για την Ελλάδα

Τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου AthensEnergy Forum άνοιξε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η οποία πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας με διοργανώτρια την International Herald Tribune.

Βασικός στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να δώσει τον πρώτο λόγο στους εκπροσώπους μεγάλων εταιριών, οι οποίες καλούνται να επενδύσουν τεράστια ποσά για τη

διασφάλιση της συνεχούς τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με αξιόπιστη, αδιάλειπτη και σταθερά τιμολογημένη ενέργεια.

Περισσότεροι από τριάντα ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα απευθύνουν ομιλίες στο συνέδριο. Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νικητή της υπερδεκαετούς κούρσας για τον αγωγό μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τη ΄β φάση εκμετάλλευσης του πεδίου Shah Deniz. Εκτός από τη θέση της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών, μείζωνος σημασίας εξέλιξη σε περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ ανάλογες ενδέχεται να είναι και οι προοπτικές και για την περιοχή του Λιβάνου.

“Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η International Herald Tribune.

Στο άνοιγμα της ομιλίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία ύπαρξη κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο και τόνισε: “Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο κάθεται πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και της ΝΑ Ευρώπης σε φυσικό αέριο”.

“Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες. Χρειάζονται σχεδιασμός και συμμαχίες“, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση για την υφαλοκρηπίδα και το διεθνές δίκαιο είπε :

“Eμείς επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο και το έχουμε υπογράψει. Η άλλη πλευρά το επικαλείται αλλά δεν το έχει υπογράψει”.Ενώ, όπως ανέφερε είναι θετικό ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα