«Ανοίγει» ξανά το προσεχές φθινόπωρο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

«Επί τάπητος» θα τεθεί το προσεχές φθινόπωρο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με πρωτοβουλία των δανειστών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα οδηγήσει σε νέο δάνειο, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από το β’ εξάμηνο του 2014 και μετά, αλλά και σε νέο μνημόνιο, που θα περιέχει και νέα μέτρα και δεσμεύσεις της Ελλάδας.

Ευρωπαϊκή

Επιτροπή

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο.

Αυτό προανήγγειλε, χθες, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ανοίγοντας και επισήμως το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ζήτημα που απασχολεί την Κομισιόν (πρωτίστως το ΔΝΤ), αλλά λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών υποβαθμίζεται η σημασία του, ενώ δεν ανακοινώνονται και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα. Παράλληλα, το χρηματοδοτικό κενό θεωρείται βέβαιο πως θα απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά πιθανότατα χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το στέλεχος της Κομισιόν επανέλαβε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι διασφαλισμένες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014, που είναι γνωστό, αφού μετά δημιουργείται πρόβλημα που σταματά η χρηματοδότηση από τον EFSF. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αχρησιμοποίητα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαιώνει έτσι δημοσίευμα της «Ν», της περασμένης Δευτέρας, που ανέφερε ότι το προσεχές φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί νέο μνημόνιο, που θα καλύπτει το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 και βέβαια θα προβλέπει και νέα μέτρα. Προκειμένου να θεωρείται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσαν Κομισιόν και ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2012, θα πρέπει να τείνει προς το 124% του ΑΕΠ το έτος 2020 και να μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ το έτος 2022, από το 175,2% του ΑΕΠ που θα κλείσει φέτος. Το ΔΝΤ αμφιβάλλει πως μπορούν να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι και πιέζει για πρόσθετες παρεμβάσεις, απομείωσης του ελληνικού χρέους, που όμως αρνείται να συζητήσει προσωρινά η Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί την απόλυτη πιστοποίηση της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 2011 και μετά. Δηλαδή, μετά το PSI του Μαρτίου του 2012, που διέγραψε χρέος ύψους 106 δισ. ευρώ και την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, που διέγραψε χρέος ύψους 20,6 δισ. ευρώ (συνολικά 127 δισ. ευρώ), το χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο και η Ελλάδα να έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα