Ανασχηματισμός το Μάρτη με … δόση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Το έργο «ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος» έχει ανέβει χιλιάδες φορές στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα έργα του θεάτρου και του κινηματογράφου, είναι στην διακριτική ευχέρεια του… πρωθυπουργού – σκηνοθέτη το αν θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην πλοκή ή στο… μήνυμα.

Στην περίπτωση του πρώτου ανασχηματισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, το «έργο» δεν έχει πλοκή – παρά το ότι με τις διαρροές, τις διαψεύσεις αλλά και τις διαφωνίες που προβάλει στο ενδεχόμενο αυτό,

κυρίως η ΔΗΜ. ΑΡ επιχειρείται να αποκτήσει λίγο … σασπένς- μια και θα γίνει – όπως λένε οι πληροφορίες εντός του Μαρτίου, όπως εδώ και, περίπου, 10 μέρες έγραψε το «Π» θα έχει όμως μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στο πολιτικό προσκήνιο, το βαθύ παρασκήνιο και την κοινωνία.
Ορόσημο για τις εξελίξεις φαίνεται πως αποτελεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέσα στον πρώτο μήνα της Άνοιξης ενώ ένα «χοντρό παζάρι» με αντικείμενο τον τρόπο συμμετοχής των δυο κυβερνητικών εταίρων στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η πιθανότητα συμμετοχής τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜ. ΑΡ. με πολιτικά στελέχη στο νέο σχήμα, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ενώ τις τελευταίες μέρες στο τραπέζι έχει μπει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και ο αριθμός των υπουργείων, αλλά και η υφή τους που ζητούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να επιχειρηθεί ένα νέο ξεκίνημα, να δοθεί η εικόνα μιας ”φυγής προς τα εμπρός”.

Ακλόνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι Γ. Στουρνάρας, Δ. Αβραμόπουλος, Ε. Στυλιανίδης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ν. Δένδιας, Α. Λυκουρέντζος και Ο. Κεφαλογιάννη.
Προς αποχώρηση από την κυβέρνηση φέρονται οι Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Μανιτάκης, Ι. Βρούτσης, Α. Τσαυτάρης, Ε. Λιβιεράτος, Κ. Μουσουρούλης.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις πολλών υφυπουργών, ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφού είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις και στη συνεργασία του κ. Στουρνάρα με τον κ. Μαυραγάνη, στον οποίο καταλογίζει την υστέρηση στα έσοδα.
Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να προτείνει στην κ. Μπακογιάννη το υπερυπουργείο Ανάπτυξης και να μετακινήσει τον κ. Χατζηδάκη σε άλλο υπουργείο ή να τον ορίσει Επίτροπο, με τη λήξη της θητείας της κ. Δαμανάκη.
Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να αξιοποιήσει τον κ. Βορίδη, πιθανότατα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και τον Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά αυτές οι τοποθετήσεις είναι πιθανόν να «σηκώσουν θύελλα» στους εταίρους και ο πρωθυπουργός φέρεται να αναζητεί τη Χρυσή τομή.
Ο Γιάννης Μανιάτης και ο Μ. Χρυσοχοίδης ακούγονται προς υπουργοποίηση αν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει τη συμμετοχή με πολιτικά στελέχη, ενώ αν η ΔΗΜ. ΑΡ. – που διαφωνεί με τον ανασχηματισμό τώρα – πειστεί να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη, οι προς υπουργοποίησιν θα αντληθούν από την πτέρυγα των μεταρρυθμιστών της οποίας ηγείται ο κος Δ.Χατζησωκράτης

Keywords
Τυχαία Θέματα