Ανακωχή κήρυξαν Samsung-Apple

Σε απόσυρση όλων των αγωγών για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας/πατέντες εις βάρος της Apple προχώρησε η Samsung. Προχωρώντας των πόλεμο των πατεντών που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο κολοσσών σε σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η εταιρία Samsung η οποία είχε περάσει στις σχετικές αλλαγές ζητούσε την απαγόρευση πώλησης των ειδών εκείνων, που χρησιμοποιούσαν

τις επίμαχες πατέντες, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Η απαγόρευση θα αφορούσε καταστήματα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Η νοτιοκορεατική Samsung, όπως δήλωσε ανώτατο διοικητικό της στέλεχος, όμως, ανέκρουσε πρύμναν, εκτιμώντας ότι με την απόφασή της αυτή θα ωφεληθούν ο ανταγωνισμός και το καταναλωτικό κοινό.

Στην επίσημη ανακοίνωση της η Samsung επισημαίνει ότι δεσμεύεται να αδειοδοτήσει τις τεχνολογίες της με δίκαιους, λελογισμένους και άνευ διακρίσεων όρους (FRAND), προσθέτοντας ότι «είναι καλύτερο οι επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται στην αγορά παρά στα δικαστήρια». Με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε να αποσύρει όλες τις αγωγές εναντίον της Apple, οι οποίες εκκρεμούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα της Apple για την οριστική απαγόρευση διάθεσης 26 προϊόντων της Samsung στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, απερρίφθη αίτημα της Samsung για νέα δίκη στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι θα ερευνούσε το κατά πόσο η Samsung παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αδειοδότηση πατεντών με όρους FRAND (δίκαιους, λελογισμένους και άνευ διακρίσεων). Η Κομισιόν, όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχει διατυπώσει τους προβληματισμούς της για την ιδιαζόντως επιθετική τακτική, που χρησιμοποιείται στη νομική διαμάχη AppleSamsung με αφορμή τις συμφωνίες πνευματικής ιδιοκτησίας, που υποστηρίζουν την αγορά της τεχνολογίας έξυπνων τηλεφώνων. H αγορά αυτή αποτιμάται σε 200 δισ. δολάρια. Πάντως, αν και η Samsung δεν έχει παύσει να επιζητεί χρηματική αποζημίωση από τα δικαστήρια, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα ποια διευθέτηση υπήρξε μεταξύ των δύο κολοσσών και εάν τελικώς ήλθαν σε μία συμφωνία κοινής αδειοδότησης.

Σχετικά άρθρα:

Αναβάθμιση στις ρυθμίσεις απορρήτουΤα Windows 8 καταργούν το Gmail
Keywords
Τυχαία Θέματα