Ανακάλυψαν φάρμακο που καταπολεμά την λευχαιμία

Ένα νέο φάρμακο που δίνει και πάλι ελπίδα για την πλήρη καταπολέμηση της λευχαιμίας ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Mάλιστα το φάρμακο αυτό, δημιουργείται από συστατικά του αίματος του ίδιου του ασθενούς, εμφανίζοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, αφού εννέα στους δέκα ασθενείς παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου, καθώς στις εξετάσεις που έκαναν ο αιματολογικός καρκίνος δεν ήταν ανιχνεύσιμος.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες πρόκειται για μια νέα γενιά θεραπειών που ονομάζονται «κυτταρικές θεραπείες»

και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ειδικοί πήραν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, όπου στη συνέχεια τα τροποποίησαν γενετικά και τα εισήγαγαν ξανά στον οργανισμό με στόχο να σκοτώσουν τον καρκίνο του αίματος.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έγιναν μάλιστα στο αντικαρκινικό κέντρο Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης και αφορούσαν τη μορφή λευχαιμίας που ονομάζεται οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, το 88% των ασθενών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν μάλιστα με προχωρημένη μορφή της νόσου, μετά τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων (από το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα) παρουσίασαν πλήρη ύφεση του καρκίνου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μισέλ Σαντελέν,υποστηρίζουν ότι: «Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και καταδεικνύουν ότι η κυτταρική θεραπεία αποτελεί ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες».

Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine» και σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν, η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 16 άτομα με β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία είναι δύσκολη στη θεραπεία, διότι οι περισσότεροι ασθενείς δείχνουν να πηγαίνουν καλά, ωστόσο ο καρκίνος επανεμφανίζεται, με αποτέλεσμα να υποτροπιάσουν και πάλι.

Σήμερα μονάχα το 30% των ασθενών ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία και χωρίς να υποβληθεί σε επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών το προσδόκιμο χρονικό διάστημα ζωής των ασθενών είναι μικρό.

Οι επιστήμονες χορήγησαν τα δικά τους Τ-κύτταρα στους ασθενείς τα οποία προηγουμένως, είχαν τροποποιήσει γενετικά, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, καθώς τα είχαν κάνει πιο δυνατά και έτοιμα για «μάχη».

Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος τρόπος για την αντιμετώπιση του καρκίνου θεωρούν οι ερευνητές πως είναι η κυτταρική ανοσοθεραπεία και αυτό επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα ως ξένα,γι’ αυτό και αδυνατεί να τους επιτεθεί και άρα να εκριζώσει τη νόσο. Αν όμως εκπαιδευθεί να τα βλέπει ως εχθρούς τότε αποκτά και πάλι το πλεονέκτημα.

Παρόλα αυτά, η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δοκιμάζεται για δέκα χρόνια περίπου,καθώς υπήρχαν αρκετά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ερευνητές καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Το 2003, για πρώτη φορά, οι ερευνητές του αντικαρκινικού κέντρου Memorial Sloan-Kettering κάνοντας πειράματα σε ποντίκια κατάφεραν να πετύχουν και δέκα χρόνια αργότερα ανακοίνωσαν ότι έκαναν την πρώτη μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή σε πέντε ασθενείς με προχωρημένη β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, οι οποίοι έκτοτε δεν έχουν επανεμφανίσει καρκίνο.

Οπως όλες οι θεραπείες και αυτή έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς, όπως το σύμπτωμα της γρίπης που συνήθως εμφανίζουν, πυρετό και μυϊκούς πόνους, χαμηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα διαγνωστικό τεστ που εντοπίζει τους ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ θα ξεκινήσουν να δοκιμάζουν αν η κυτταρική θεραπεία έχει αποτέλεσμα και σε άλλες μορφές καρκίνου.

The post Ανακάλυψαν φάρμακο που καταπολεμά την λευχαιμία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα