«Άμεση υλοποίηση πολιτικών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για έξοδο από την κρίση»

Του Κώστα Μίχαλου*

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι πλέον προφανείς και  δεν φαίνεται να υπάρχει σύντομα έξοδος από την κρίση που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του τόπου.

Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, στη δύσκολη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αυτό που απαιτείται είναι ομοφωνία, ομοψυχία και εθνική ενότητα για να αποδώσουν οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός.

Αλλά, και τα όποια  μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα να κινούνται

πράγματι προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, χωρίς να επιτείνουν την ύφεση.

Η σημερινή πραγματικότητα της ύφεσης, της παντελούς έλλειψης ρευστότητας και της υψηλής φορολόγησης, σε συνδυασμό με όλα τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα.

Οι τράπεζες διατηρούν τις στρόφιγγες του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις κλειστές.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, εξαιτίας της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος, στερώντας από τον ιδιωτικό τομέα ρευστότητα 7 δισ. ευρώ, περίπου, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο σύνολο της αγοράς.

Το στοιχείο της πίστης, που είναι η βάση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει σχεδόν εκλείψει.

Οι επιχειρήσεις έχουν πάψει να εμπιστεύονται η μια την άλλη και οι συναλλαγές δυσχεραίνονται κάθε μέρα και περισσότερο.

Οδηγούνται σε αδιέξοδο ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά λουκέτα, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και αρνητικές επενδύσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει άμεσα πολιτικές οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Θα βοηθήσουν στη σταδιακή βελτίωση της ζοφερής πραγματικότητας που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας πολιτικής, είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από τις οποίες το κράτος προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για την είσπραξη των βεβαιωθέντων προστίμων, που σήμερα ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ περίπου, αλλά για την πάταξη του παρεμπορίου, που στερεί περί τα 6 δισ. ευρώ σε φόρους από τα δημόσια ταμεία.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και της κατάργησης άχρηστων και ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών.

Επιπλέον, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, όπως: 

-        η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% και η διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον μια πενταετία, ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις.

-        η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, καθώς και σε κλάδους με στρατηγικό ρόλο για την ανάπτυξη.

-     

Keywords
Τυχαία Θέματα