Αισιοδοξία παρά τα λουκέτα

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται οριακή επιβράδυνση της ταχύτητας επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

“Το 2013 έχει χαρακτηριστεί ως έτος «αποκάλυψη» για τις θέσεις εργασίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας γενικά, αφού η τελευταία έχει μπει πλέον στον σκληρό πυρήνα της κρίσης”, δήλωσε μεταξύ

άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με σκοπό την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας.

Από πλευρά της εταιρείας Marc ΑΕ που πραγματοποίησε την έρευνα, κ. Θ. Γεράκης είπε:«από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας».

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ο μόνος δείκτης που εξακολουθεί να κινείται δυναμικά και ανησυχητικά καθοδικά είναι αυτός των Επενδύσεων αφού μόνο το 5,7% αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες του 62,9% των επιχειρήσεων είναι αρνητικές ενώ το 45,2% δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν καμία επένδυση ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο 12μηνο και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα είναι γι αυτό το χρονικό διάστημα 55.000 λουκέτα εκ των οποίων 20.000 εμπορικές. Εάν οι εν λόγω προβλέψεις επαληθευτούν τότε υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας 195.000 θέσεων εργασίας. Επίσης, οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας αναμένεται να φθάσουν τις 69.000 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, η αναλογία είναι μία πρόσληψη για κάθε τέσσερεις απολύσεις ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα η συγκεκριμένη αναλογία ήταν μία προς επτά. Παράλληλα, η ημιαπασχόληση έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις αφού αποτελεί πλέον μία συνήθη πρακτική ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά σε καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια ΟΑΕΕ τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της έρευνας εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.

Ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι το 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.

Τέλος, το 83,7% των επιχειρήσεων έχουν μειώσει τις τιμές, το 85% είναι εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό των επιχειρηματιών που πιστεύουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλέστερα στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα