Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ραντεβού με την τρόικα

Πυρετώδης διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, εν όψει του ραντεβού που θα έχουν στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών και όσων υπουργείων εμπλέκονται με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα. Τα υπουργεία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κλείσουν όσα θέμα παραμένουν ανοικτά, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Λίγο

μετά τις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων της Τρόικα και του οικονομικού επιτελείου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15;50. Παρόλα αυτά, στο υπουργείο παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια και σε συνεργασία με εκπροσώπους των εμπλεκομένων υπουργείων προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος.

Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αριθμό των δόσεων. Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει 12 δόσεις για τη μόνιμη ρύθμιση και 48 για τη λεγόμενη «ύστατη ευκαιρία» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους φόρους σενάρια μιλούσαν για 36 δόσεις.

Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν οριστική συμφωνία, με δεδομένο ότι η τρόικα έχει υποδεχθεί με θετικό τρόπο τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας για το θέμα, όπως αυτές εκφράσθηκαν με υπόμνημα που παρέδωσαν τα στελέχη του υπουργείου στο τεχνικό κλιμάκιο, στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής.

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και αύριο Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα