Αισιοδοξία για συμφωνία στη τιμή του φυσικού αερίου

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, γεγονός που εξηγεί την εν πολλοίς επικοινωνιακή παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα, που έγινε μπροστά στις κάμερες, την Τρίτη. Εξάλλου, μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, είχαν μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στελέχη της ΔΕΠΑ

για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Gazprom.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η τιμή στην οποία φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι κάτω από τα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και κοντά στη μέση τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη που είναι τα 385 δολάρια/1.000 κ.μ. Με την υφιστάμενη σύμβαση, η ΔΕΠΑ αγοράζει το αέριο από την Gazprom στα 460 δολάρια/1.000 κ.μ., δηλαδή 20% ακριβότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το ότι οι Ρώσοι προσφέρουν μια τιμή γύρω στα 400 δολάρια είχε γίνει γνωστό κατά τους προηγούμενους κύκλους της διαπραγμάτευσης, προκαλώντας την αντίδραση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών αλλά και της βιομηχανίας, που είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ΔΕΠΑ. Εκπρόσωποι των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών τάσσονται μάλιστα υπέρ της προσφυγής στη διεθνή διαιτησία εάν η Gazprom προσφέρει στην ελληνική πλευρά τιμή υψηλότερη από τα 385 δολάρια/1.000 κ.μ. Κι επιμένουν σε αυτή τη θέση, παρά του οτι γνωρίζουν ότι η απόφαση της διαιτησίας θα καθυστερήσει έως και δύο χρόνια.

The post Αισιοδοξία για συμφωνία στη τιμή του φυσικού αερίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα