Αγωνία και προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις των ηγετών μετά τη διαφωνία της G20

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ισχυρών της G20 και πριν προλάβει να κατακαθίσει η στάχτη από τη διαφωνία των μελών της, έντονη αγωνία και προβληματισμός επικρατούν για το τι μέλει γενέσθαι με το συριακό και πώς θα πορευθούν από εδώ και στο εξής οι ηγέτες.

Η συριακή κρίση σε συνδυασμό με τη δεδομένη πρόθεση των ΗΠΑ για πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, έχει παγώσει το κλίμα στην Αγία Πετρούπολη, χωρίζοντας σε δύο στρατόπεδα τους ηγέτες των G20. Αν και τα βρήκαν

στο οικονομικό κομμάτι, οι ισχυροί της G20 δεν κατόρθωσαν να συμβαδίσουν σε μια ενιαία πολιτική όσον αφορά τη Συρία και τα πάντα είναι ρευστά και μετέωρα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα απορρίπτουν το ενδεχόμενο δράσης ενώ αρκετές άλλες χώρες της ομάδας, συμμερίζονται μεν την θέση της Ουάσινγκτον πως το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο, αλλά δεν στηρίζουν την επέμβαση.

Το κλίμα διχασμού μετέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μετά το δείπνο εργασίας: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στην οποία επιβεβαιώθηκε η διάσταση για τη Συρία» έγραψε στο twitter τη νύχτα.

Διάγγελμα θα απευθύνει ο Ομπάμα την Τρίτη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) συμφωνούν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απευθύνει διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20. Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος.

Για το «θεαθήναι» η χειραψία Ομπάμα – Πούτιν

Νωρίτερα, η θερμή χειραψία του Ομπάμα με τον Πούτιν, δεν κατάφερε να κρύψει το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί. Στην σκιά της Συρίας αλλά και διμερών θεμάτων όπως το άσυλο στον Σνόουντεν, εκείνη η χειραψία φαίνεται πως θα είναι η μοναδική περίσταση στην οποία οι πρόεδροι των δύο χωρών θα βρεθούν δίπλα-δίπλα, καθώς ο Ομπάμα είχε ακυρώσει τη διμερή συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Δυσπιστία Μόσχας για τη χρήση χημικών από τον Άσαντ

Η Μόσχα επανέλαβε όχι μόνο την αντίθεσή της σε πλήγμα χωρίς έγκριση του ΟΗΕ αλλά και την δυσπιστία της για τις αναφορές των δυτικών χωρών πως ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον αμερικανό υπουργό ΕξωτερικώνΤζον Κέρι, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για κωλυσιεργία και είχε αναφέρει στο Καπιτώλιο ότι η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών στις τάξεις των σύρων αντικαθεστωτικών είναι περιορισμένη. Ο Κέρι «δεν θα χάσει τον ύπνο του» εξαιτίας του χαρακτηρισμού, απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κίνα: «Ο μόνος δυνατός δρόμος είναι πολιτική λύση για τη Συρία»

Μια πολιτική λύση είναι «ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε ο Κιν Γκανγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας λίγο μετά τη σύνοδο της G20. «Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κιν την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι ΗΠΑ και η Γαλλία, βασικοί υπέρμαχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, προσπαθούν να πείσουν τις άλλες χώρες να συνταχθούν με μαζί τους.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας πρόσθεσε ότι στη διμερή συνάντησή τους σήμερα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο ηγέτες που μπλοκάρουν μέχρι τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, δεν συζήτησαν για τη συριακή κρίση.

«Η Κίνα είναι αντίθετη σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί χημικά όπλα», υπογράμμισε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Πλήρης στήριξη στις ΗΠΑ η Γαλλία – Μερική η υποστήριξη της Μ. Βρετανίας

Στον αντίποδα, μόνο η Γαλλία στηρίζει πλήρως τις προθέσεις των ΗΠΑ. Η Βρετανία τάχθηκε μεν ξανά υπέρ της στάσης της Ουάσινγκτον, η ψηφοφορία όμως στο βρετανικό Κοινοβούλιο εμποδίζει το Λονδίνο από τη συμμετοχή σε αμερικανική στρατιωτική δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα