Αυξάνεται η νεοναζιστική βία στη Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Deutsche Welle», έντονη είναι στη Γερμανία η κριτική για το γεγονός ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, η οποία δολοφόνησε δέκα ανθρώπους ανάμεσά τους και τον Θόδωρο Βουλγαρίδη.

Έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρει πως σε ολόκληρη τη Γερμανία καταγράφηκαν 802 περιπτώσεις ακροδεξιάς βίας, οι μισές με ξενοφοβικό υπόβαθρο.

Άνοδος των επιθέσεων της ακροδεξιάς βίας παρατηρείται και στη Βαυαρία σύμφωνα με στοιχεία των αρχών για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

«Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι πάντα θα υπάρχουν μιμητές της NSU» λέει ο Μπούρκχαρντ Φράιερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην DW. Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας καταγράφηκαν το 2012, 192 περιπτώσεις ακροδεξιάς βίας . Τους προηγούμενους τρεις μήνες οι αρχές ασφαλείας αποκάλυψαν άλλα τρία νεοναζιστικά δίκτυα. Βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, εκρηκτικά και σχέδια για επιθέσεις.

Οι γερμανικές αρχές για να διεισδύσουν στα άδυτα των νεοναζιστικών οργανώσεων χρησιμοποιούν την τακτική της τοποθέτησης δικών τους πληροφοριοδοτών μέσα σε αυτές. Η δράση τους, όμως, κρίθηκε ανεπαρκής και από τότε το νομικό πλαίσιο που την καλύπτει είναι πιο αυστηρό.

Ο Μπούρκχαρντ Φράιερ αρνείται τις κατηγορίες ότι στους κόλπους των διωκτικών αρχών κρύβεται ένας είδος ρατσισμού. Ωστόσο, όπως λέει, θα ευχόταν να υπήρχε μια άλλη νοοτροπία όπως για παράδειγμα θα επιθυμούσε ο αριθμός των συνεργατών με μεταναστευτική προέλευση να αυξηθεί. Σήμερα από τους συνολικά 307 εργαζόμενους μόνο οι 10 είναι ξένοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, μόνο οι αρχές δεν αρκούν για να περιθωριοποιηθούν τα νεοναζιστικά στοιχεία, καθώς απαιτείται κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.

The post Αυξάνεται η νεοναζιστική βία στη Γερμανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα