Αδιέξοδο στην Κύπρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής κατά την οποία οι βουλευτές δεν έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για χρεοκοπία σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια.

H ΕΚΤ μάλιστα απέρριψε το αίτημα της κυπριακής Βουλής για τροποποιήσεις στα resolution plan των κυπριακών τραπεζών.

Η Βουλή με τη σειρά της βρίσκεται σε αδιέξοδο σε ότι αφορά στην τελική απόφαση που θα λάβει αφού οι πληροφορίες λένε ότι το Eurogroup πλέον απαιτεί την ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν. Αν και η Επιτροπή Οικονομικών θέλει να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, κάτι τέτοιο προσκρούει στην αντίδραση του Eurogroup.

Ως επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή την ώρα το κούρεμα των καταθέσεων, με άλλα λόγια η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΣΥ και το Δημοκρατικό κόμμα υιοθετούν το σενάριο της κατάθεσης στη Βουλή της πρότασης για κούρεμα των καταθέσεων υπό όρους.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διευκρίνισε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ότι «Ευελπιστούμε πως απόψε θα μπορέσουμε με ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

Σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις διαδραματίζει η «εμπλοκή» που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου καθώς κατά τη συνάντηση του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την τρόικα απορρίφθηκε το σχέδιο για επενδυτικό ταμείο και όλα δείχνουν ότι το κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μονόδρομο για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα