Η Κύπρος ένωσε Καμμένο – Τσίπρα

Κοινό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης συμφωνήθηκε να σχηματιστεί μεταξύ του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, κατά τη συνάντηση που είχαν

το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δυο κομμάτων, με βάση τρία σημεία

Πρώτο: Την πρόσκληση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι ζητήθηκε οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρω και ότι ο κ.Προβόπουλος δεν συναίνεσε.

Δεύτερο: Η συνεργασία για τη δημιουργία ενός κοινού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου θα ζητηθεί από την κυβέρνηση η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Τρίτο: Η συνεργασία των δυο κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, προκειμένου να ασκηθεί πίεση ώστε η Βουλή -όπως είπαν κι οι δυο αρχηγοί- να συζητά επί νομοσχεδίων κι όχι επί νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος της συζήτησης με τον κ. Καμμένο επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα της Κύπρου λέγοντας: ” Μια ελληνική κυβέρνηση που αντί να συμπαρασταθεί στο περήφανο όχι του Κυπριακού λαού, στην πραγματικότητα συμπαρίσταται στην κ. Μέρκελ και στο Eurogroup, στις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς απέναντι στην Κύπρο. “

Την ίδια ώρα χαιρέτισε την απόφαση της Κύπρου να ψηφίσει “Οχι” στην πρόταση της Κομισιόν για κούρεμα των καταθέσεων, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “ιστορικής σημασίας” και πρόσθεσε πως η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί “πέρα και έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα. Και αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει λύση έξω από τους εκβιασμούς της τρόικα. “

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν πως αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν την προσπάθεια θα την αναλάβουμε από κοινού προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα τόνισε πως είναι καθήκον της κυβέρνησης να “διεξάγει άμεσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μια στάση που πιστεύουμε εμείς, ότι όχι μόνο δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.”

Ενώ τέλος συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει αίτημα των βουλευτών των δυο κομμάτων απο κοινού προκειμένου ο κ. Προβόπουλος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, “προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η χώρα μας σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό.”.

Τέλος, ετέθη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πρόταση μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μεγάλο μέρος ευθύνης έχει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή.

Με τη σειρά του ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από κοινού οι δυο αρχηγοί στον κυπριακό ελληνισμό είναι ότι “η Κύπρος δεν είναι μακριά και ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε όλοι μαζί. Να σταθούμε δίπλα στην μεγάλη απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και της Βουλής, να πει ένα “όχι” απέναντι στις απειλές της τρόικας και της κ. Μέρκελ, που συνεχίστηκαν και σήμερα, λέγοντας ότι “τελειώνει η υπομονή” η δική της, αλλά και εκπροσωπώντας και την ελληνική κυβέρνηση“.

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «απεδείχθη απο τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, σήμερα, ότι αρνήθηκε (η Ελλάδα) να δώσει τα 2 δισ. ευρω, ενώ είχαν κουρευτεί 5 δισ. απο το έγκλημα του PSI, προκειμένου να μην φτάσει στο σημείο αυτό η κυπριακή οικονομία και να μην φτάσει η απόφαση του Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε»

Keywords
Τυχαία Θέματα