Tο 91% λέει «ΟΧΙ» στο «κούρεμα»… το 67% θέλει έξοδο από ευρωζώνη!

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Η πρώτη δημοσκόπηση της Prime Consulting στην Κύπρο για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Sigma αποτυπώνει τις αντιδράσεις των πολιτών αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Μεγαλόνησο. Τα ευρήματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Κύπριοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, ενώ στο σύνολό τους είναι συντριπτικά υπέρ του «ΟΧΙ», σχετικά με το «κούρεμα», τόσο των δικών τους καταθέσεων, όσο και των ξένων μεγαλοκαταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)!

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έρχονται ως ένα ακόμη δυνατό «χαστούκι» κατά του Eurogroup και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ, όπως και των δικών τους πολιτικών με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές που ενίοτε έχουν, καθώς διαφωνούν κάθετα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς πριν και κατά τη διάρκεια του Eurogroup, που πάρθηκε η ανεκδιήγητη απόφαση για το μέλλον της Κύπρου.

Όπως ήταν φυσικό, μεγάλο πλήγμα δέχθηκε η δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «60 Λεπτά» και αναλυτικά έχουν ως εξής:

- Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36.4% ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24.8%. Η τέως κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23.7% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5.5%) και άλλοι παράγοντες με 4.9%.

- Στο ερώτημα «Εμπιστεύεστε τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η συντριπτική πλειοψηφία του 56.8% απάντησε αρνητικά. Στον αντίποδα το 30.9% απάντησε θετικά ενώ το 12.3% δεν απάντησε.

- Το ίδιο ερώτημα έγινε και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 61.6% ενώ εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται το 40.6% των ερωτηθέντων.

- Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63.3% θεωρεί ότι ήταν κακοί ενώ το 26.8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.

- Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το 77.8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί φυσικό αέριο ως μέτρο για να σωθεί η οικονομία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση αρνητικά απάντησε το 16.7% των ερωτηθέντων.

- Υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία τάσσεται το 67.3% των ερωτηθέντων ενώ μόλις το 24% δήλωσε πως διαφωνεί.

- Η λύση του αυτοδανεισμού και της εσωτερικής διαχείρισης του προβλήματος είναι προτιμότερη για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (αν και μικρή, 28%), ενώ ακολουθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου (18.1%), η συνεργασία με τη Ρωσία (14.6%), ο εξωτερικός δανεισμός 5.5% και το κούρεμα των καταθέσεων (3.8%).

- Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία (91%) συμφωνεί με την υπάρχουσα πρώτη απόφαση της Βουλής για καταψήφιση των νομοσχεδίων, ενώ μόλις το 5% τάσσεται κατά αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα