Τελεσίγραφο ΕΚΤ στην Κύπρο

Έπεσε τελικά η «μάσκα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, μετά το τελεσίγραφο του Γεργκ Άσμουσεν ότι «αν μέχρι την Τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο δεν έχει εξευρεθεί μια λύση, τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει την παροχή

ρευστότητας μέσω του προγράμματος ELA».

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της, με τον αντιπρόεδρο Μάρος Σέφκοβιτς να δηλώνει για πρώτη φορά κατηγορηματικά ότι «η μόνη εναλλακτική, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στην Κύπρο, είναι η χρεοκοπία».

Πιο αναλυτικά, το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αγωνία τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη να παρουσιάσει ένα λεγόμενο σχέδιο Β – κάτι που μέχρι στιγμής πέφτει στο κενό.

Keywords
Τυχαία Θέματα