Time: «Το οξύ σύμπτωμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι το πρόβλημα των απορριμμάτων»

«Η ελληνική κρίση για τα σκουπίδια, μία βρωμερή μεταφορά για μία οικονομία στις χωματερές», όπου γίνεται αναφορά στις παράνομες χωματερές, τις αναταραχές στην Κερατέα αλλά και τις καθυστερήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Μία εικόνα αντίστροφη από τις τουριστικές φωτογραφίες από την Ελλάδα. Γλάροι που δεν κάνουν κύκλους πάνω από τα καθαρά γαλάζια νερά του Αιγαίου, αλλά πάνω από μία θάλασσα σκουπιδιών». Με αυτή την, ομολογουμένως

διόλου ευχάριστη, περιγραφή ξεκινά το σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πως στη χωματερή της Φυλής καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος από τους 6.000 τόνους καθημερινών σκουπιδιών της Αττικής.

«Μία αναφορά της Κομισιόν πέρυσι κατέτασσε τη χώρα τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ήταν η λιγότερο αποτελεσματική στην εφαρμογή των οδηγιών για τη διαχείριση των απορριμάτων. Εξακολουθεί να θάβει το 80% από αυτά, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 38% και κάποια μέλη της έχουν ρίξει αυτό το ποσοστό ακόμη και στο 1%. Επιπλέον, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες παράνομες χωματερές, που όχι μόνο απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και τις προοπτικές ανάκαμψης από τα οικονομικά προβλήματα.

Η Κομισιόν το Φεβρουάριο αποφάσισε να κινηθεί ξανά δικαστικά εναντίον της Ελλάδας, προτείνοντας πρόστιμο 71.193 ευρώ την ημέρα για κάθε μία από αυτές τις παράνομες χωματερές που είτε χρησιμοποιείται ακόμη, είτε δεν έχει καθαριστεί έως τώρα», επισημαίνει το κείμενο.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στα γεγονότα που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2010 στην Κερατέα, όταν «μία νυσταλέα, συντηρητική πόλη 10.000 ψυχών», όπως την περιγράφει το Time «εξερράγη από θυμό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να φτιάξει ένα χώρο υγειονομικής ταφής εκεί».

Σήμερα, 25 μήνες μετά από όλα αυτά, δεν λειτουργεί καμία μονάδα διαχείρισης απορριμάτων εκεί. «Τον περασμένο Αύγουστο ο ΕΔΣΝΑ ενέκρινε την κατασκευή τεσσάρων τέτοιων εγκαταστάσεων στην Αττική, σε ένα πρότζεκτ που κοστίζει περισσότερα από 550 εκ. δολάρια. Μέχρι τώρα η ΕΔΣΝΑ δεν έχει ανακοινώσει ούτε τη λίστα των υποψηφίων για αυτά τα έργα, ανάμεσά τους και ένα στην Κερατέα. Ο χώρος υγειονομικής ταφής που θα δημιουργηθεί μαζί με το εργοστάσιο αντιστοιχεί στο 1/10 σε σύγκριση με το μέγεθος του έργου που είχε προταθεί αρχικά. Δεν είναι ξεκάθαρο παρόλα αυτά τι ποσοστό απορριμάτων θα έχει προορισμό την Κερατέα και αν αυτές οι αλλαγές θα είναι ικανές να κάμψουν την αντίσταση της πόλης», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός, πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, καθησυχάζει πως είναι ακόμη εντός χρονοδιαγραμμάτων. Το δημοσίευμα όμως καταλήγει πως «αν οι διαδικασίες δεν προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, τότε η κρίση των σκουπιδιών θα γίνει πιο βαθιά, οι τοπικές εντάσεις θα οξυνθούν και η εκκολαπτόμενη εύθραυστη φήμη της Ελλάδας ως τόπος επενδύσεων θα καταλήξει στο σωρό με τα σκουπίδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα