Tί είδε η Λίρα Καζάν;

«Τι είδε η Λίρα Καζάν», λέγεται το πολιτικό- οικολογικό θρίλερ της Γαλλίδας ευρωβουλευτή των Πράσινων- Οικολόγων Εύας Ζολί, που από πρώην δικαστικός ήταν υποψήφια για την Προεδρία στις πρόσφατες εκλογές και της Γαλλίδας δημοσιογράφου της Λιμπερασιόν και μυθιστοριογράφου Ζυντίν Περινιόν, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση από τα Γαλλικά της Μελίττας Γκουρτσογιάννη.

Με δυναμική γραφή, κινηματογραφικό ρυθμό και ρεπορταζιακή

πληρότητα ο αναγνώστης παρακολουθεί ιστορίες σημερινές οι οποίες εκτυλίσσονται στο Λάγος της Νιγηρίας, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στη Νίκαια της Γαλλίας. Αναφέρονται στην οικολογική καταστροφή του Δέλτα του Νίγηρα, στις διασυνδέσεις μεταξύ της μετακομμουνιστικής ολιγαρχίας στη Ρωσία με τη στρατιωτική βιομηχανία της Γαλλίας και στον αδίστακτο κόσμο των βρώμικων επιχιερηματιών της Ευρώπης και του κόσμου.

Το βιβλίο ξεκινάει με τη φυγάδευση ενός ενοχλητικού δημόσιου λειτουργού στην Αμπούζα της Νιγηρίας. Ο Νουανκούο Γκάμπο, είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη χώρα. Η Νορβηγική μυστική υπηρεσία αναλαμβάνει να φυγαδεύσει στην Μεγάλη Βρετανία τον ίδιο και την οικογένειά του, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Δικαιοσύνης», προσφέροντάς του μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα παιδιά του «θα τύχουν» υποτροφίας για να εισαχθούν σε κολέγιο κοντά στον τόπο διαμονής τους. Εκείνος αναγκάστηκε, μετά από απειλές για τη ζωή του και την τύχη της οικογένειάς του, να δεσμευθεί ότι δεν θα συνεχίσει τις έρευνές του σχετικά με τον κυβερνήτη Φίνλεϋ και το περιβάλλον του, για όσο διάστημα θα βρίσκεται στο Βρετανικό έδαφος. Δέχθηκε, επίσης, να απόσχει από κάθε δήλωση όσον αφορά της κυβέρνηση της Νιγηρίας, διότι, οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Νιγηρίας και Μεγάλης Βρετανίας εισέρχονται σε φάση «ζωτικού ενδιαφέροντος για το στέμμα»…

Πρόκειται για ένα αδέκαστο λειτουργό σε μια χώρα με πετρέλαιο. Που είδε τους παλιούς επαναστάτες του αντιαποικιακού αγώνα να μεταμορφώνονται σε τυράννους. Και μετά έζησε τον εμφύλιο σπαραγμό και καμιά δεκαριά στρατιωτικά πραξικοπήματα, ώσπου μια ράτσα καινούργιων αρπακτικών ανέβηκε στην εξουσία. Όλες οι υποθέσεις που αναλάμβανε μαρτυρούσαν το ίδιο πράγμα: Πλούσια χώρα, φτωχός λαός. Διαφθορά σε όλες τις βαθμίδες. Όταν ένας δικαστής καταδίκαζε κάποιον πλούσιο το έκανε επειδή απέβλεπε σε μεγαλύτερο λάδωμα κατά την εκδίκαση της ύφεσης. Καθώς ερευνούσε τις υποθέσεις διαπλοκής θυμόταν τα λόγια του πατέρα του: «Ο τόπος μας θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς αυτό το καταραμένο πετρέλαιο- μακάρι να μην είχαμε γνωρίσει ποτέ τη μυρωδιά του!».Ό ήρωας της ιστορίας μας βλέπει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στις έρευνές τους εναντίον της οικονομικο- πολιτικής μαφίας ,όταν μαθαίνει πως τον βοηθό του τον είχαν βρει νεκρό στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, με τα χέρια δεμένα και μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Νουανκούο πήρε το μήνυμα πως πρέπει να φύγει από την πατρίδα του.

Το ίδιο διωγμένη από το τόπο της και η Λίρα Καζάν, η Ρωσίδα δημοσιογράφος,

Keywords
Τυχαία Θέματα