«The Mykonos Job»-Το ΣΔΟΕ ξεψαχνίζει τις βίλες εκατομμυρίων

Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τις τελευταίες εβδομάδες έχει στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση που έχει ονομαστεί «The Mykonos Job».

Ο τίτλος θυμίζει την ταινία «The Italian Job», αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει. Εμπνευστής της ονομασίας είναι πολύπειρο στέλεχος του Σώματος που λατρεύει τον κινηματογράφο και είναι επικεφαλής μιας τεράστιας επιχείρησης σύλληψης των φοροδιαφυγάδων από τους 2.500 Ελληνες που έχουν στην κατοχή τους πολυτελείς βίλες, 500-1.000 τ.μ., κυρίως στη Μύκονο και την Πάρο, τις οποίες τις νοικιάζουν σε Ουκρανές υπηρέτριες και Φιλιππινέζους κηπουρούς αντί 1.000 ευρώ ανά μήνα. Φυσικά, το παράπτωμα δεν είναι ότι τις νοικιάζουν αντί 12.000 ευρώ κατ’ έτος. Ολα είναι νόμιμα. Ο ιδιοκτήτης υπογράφει και το επίσημο έγγραφο ενοικίασης, το οποίο κατατίθεται στην εφορία. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Τα τελευταία χρόνια σε πολλά κοσμικά νησιά του Αιγαίου, κυρίως στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη κ.α., έχει στηθεί μια μεγάλη «δουλειά» που αποφέρει κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων, αλλά σχεδόν τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο. Κάθε καλοκαίρι τα πολυτελή αυτά ακίνητα νοικιάζονται κυρίως σε ευκατάστατους Ελληνες, Αμερικανούς, Γερμανούς, Αγγλους για διάστημα από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα.

Σύμφωνα με το newmoney το κόστος ανά ημέρα ξεκινά από 1.000 ευρώ και φτάνει ακόμα και τις 10.000 ευρώ για τα πολύ μεγάλα σπίτια άνω των 1.100 τ.μ.

Τα κέρδη, όπως είναι φυσικό, καταλήγουν στις τσέπες των ιδιοκτητών, καθώς τα χρήματα είτε κατατίθενται σε τράπεζες του εξωτερικού, εάν πρόκειται για αλλοδαπούς, είτε δίνονται χέρι με χέρι, εάν πρόκειται για Έλληνες. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο κόλπο που κάνουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες ή αλλιώς το «Mykonos Job». Στην αρχή, για να μην έχουν το παραμικρό πρόβλημα με την Εφορία, νοικιάζουν το σπίτι τους αντί του μικρού τιμήματος των 1.000 ευρώ τον μήνα και στη συνέχεια του καλοκαιριού το νοικιάζουν σε πλούσιους Έλληνες ή αλλοδαπούς.

Αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο καρπώνονται τη διαφορά, αλλά και δεν χρειάζεται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος. Στο ΣΔΟΕ, λοιπόν, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση συλλογής συμβολαίων ενοικίασης από συγκεκριμένα ακίνητα. Ήδη στα κεντρικά γραφεία του Σώματος οι Εφορίες Μυκόνου και Πάρου έχουν αποστείλει περίπου 2.500 αντίγραφα συμβολαίων ενοικίασης.

Με μια πρώτη ανάγνωση αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα αυτά σπίτια έχουν νοικιαστεί αντί ευτελούς τιμήματος σε πρόσωπα μηδαμινής οικονομικής επιφάνειας, καθώς πρόκειται κυρίως για Ουκρανές καμαριέρες, Βούλγαρους κηπουρούς, Φιλιππινέζους φύλακες κ.τ.λ.

Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι το αργότερο έως το τέλος του έτους θα έχουν απτά αποτελέσματα. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών εξειδικευμένα συνεργεία της Δίωξης θα επισκεφθούν τα σπίτια αυτά και θα ζητήσουν από τους ενοίκους τα παραστατικά της ενοικίασης. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να παραδώσουν τις δαπάνες κατασκευής της κατοικίας, ενώ θα ελέγχουν και τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Κορυφαίο στέλεχος του Σώματος, αναφερόμενο σε παρόμοια περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, εκτιμά ότι «μέσω του Διαδικτύου νοικιάζονται τουλάχιστον 50.000 όχι μόνο μεγάλα και πολυτελή ακίνητα, αλλά και μικρότερα». Πρακτικά, λένε στο ΣΔΟΕ, στην Ελλάδα έχει στηθεί μια παράλληλη, σκιώδης βιομηχανία μίσθωσης εξοχικών δωματίων, βιλών και διαμερισμάτων. Τα τελευταία χρόνια οι ξένες ιστοσελίδες που μεσολαβούν για την ενοικίαση πολυτελών βιλών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Βορειοευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, αλλά και πάρα πολλοί Έλληνες επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε μια βίλα παρά να μείνουν σε ξενοδοχεία ή δωμάτια. Για παράδειγμα, σε γνωστή ιστοσελίδα υπάρχει μονοκατοικία στη Μύκονο η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως οκτώ άτομα. Για μία εβδομάδα το κόστος κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο κράτησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο (εφόσον συγκεντρωθούν οκτώ ένοικοι) μπορεί να πληρώνει έως 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως. Σε ανάλογη περίπτωση, βίλα στην Κρήτη νοικιάζεται σε πέντε άτομα από 2.000 έως 3.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ άλλη πολυτελέστατη βίλα δίνεται για έξι άτομα από 3.000 έως 4.000 ευρώ την εβδομάδα.

Κορυφαία στελέχη του Σώματος που ασχολούνται με την υπόθεση εξηγούν ότι αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί δειγματοληπτικά μεγάλες βίλες, εκτός από τη Μύκονο και την Πάρο, και στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, στην Αντίπαρο, στην Πάτμο, στη Σκιάθο και την Κέρκυρα. Γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες από τον χώρο του real estate, κατασκευαστές, πρώην πλούσιοι που δεν μπορούν να συντηρήσουν την περιουσία τους ή να κάνουν πλέον ακριβές διακοπές. Τα σπίτια, βεβαίως, ασφαλίζονται για ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι ένοικοι, καθώς υπογράφονται συγκεκριμένοι και αυστηροί όροι μεταξύ των εταιρειών και των ενδιαφερομένων.

Η ενοικίαση εξοχικών κατοικιών μέσω Ίντερνετ αποτελεί μια ιδιότυπη αγορά, ο τζίρος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα οι πληρωμές των ενοικίων γίνονται είτε με μετρητά είτε μέσω λογαριασμών PayPal, ηλεκτρονική συναλλαγή δηλαδή η οποία μπορεί να διαφεύγει την προσοχή των εποπτικών αρχών, καθώς οι πληρωμές υλοποιούνται συνήθως μέσω ξένων κτηματομεσιτικών εταιρειών (αλλά και ελληνικών) που κατέχουν τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία εκμισθώνοται για την καλοκαιρινή περίοδο σε ελκυστικές τιμές.

Τα πιο ακριβά ενοίκια εντοπίζονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου το «συμβόλαιο» για μία εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ, υπάρχουν πάντως και αντί 4.000 ευρώ. Φθηνότερα είναι τα ενοίκια σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κεντρική Ελλάδα, όπου μπορεί κανείς να νοικιάσει βίλα από 900 έως 2.000 ευρώ την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα