Spiegel: Τα Σκόπια είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς

Στο στόχαστρο του περιοδικού Spiegel τέθηκαν τα Σκόπια, τα οποία σύμφωνα με το γερμανικό έντυπο είναι η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς»!

Τo διεθνούς φήμης περιοδικό αναφέρεται στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για την «άστοχη» δημιουργία αγαλμάτων, ενώ αφήνει σαφείς υπόνοιες ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν την ελευθερία να αναφερθούν κατά της κυβέρνησης.

«Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά

από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και προσθέτει πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Εφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας».

«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β’ -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», σχολιάζει το Spiegel.

Φυσικά, τα τοπικά Μέσα είναι προσεκτικά στην περιγραφή των νέων αυτών κιτς κατασκευών, αφού, όπως γράφει το άρθρο, «η πολλή κριτική μπορεί να σου κοστίσει την δουλειά σου. Το VMRO έχει εδώ και πολλά χρόνια τον έλεγχο των ΜΜΕ», δηλώνει στο Spiegel ένας δημοσιογράφος που διατηρεί την ανωνυμία του.

The post Spiegel: Τα Σκόπια είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα