Reuters: Κούρεμα χρέους η συνταγή για την Ελάδα

Το επικρατέστερο σενάριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, είναι η μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια που πληρώνει, μια επιμήκυνση των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι δανειστές συζητούν πόσο θα πρέπει «να το τραβήξουν» για να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους χωρίς να παραδέχονται

ότι ένα άμεσο κούρεμα θα ήταν καλύτερο» υποστηρίζει δημοσίευμα του πρακτορείου, ενώ συμπληρώνει ότι «οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε μια τσιγκούνικη προσέγγιση».

Επίσης, το Reuters τονίζει ότι το βασικό ερώτημα παραμένει αν οι δανειστές θα συμφωνήσουν στην μείωση του χρέους από άνω του 170% του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. « Εάν η λύση αυτή φανεί πειστική, η ελπίδα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται και πάλι στα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, προσθέτει: «Οι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν γενναιόδωρες τάσεις», καθώς διαπραγματεύονται την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον Σεπτέμβριο.

«Οι δανειστές έχουν το νου τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου που μπορεί να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές και ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θέλουν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης να ζητήσουν παρόμοιες παραχωρήσεις» επισημαίνει το άρθρο.

Όποιες κι αν είναι οι προθέσεις των Ευρωπαίων, «οι Έλληνες νιώθουν ότι η πτώση 9 μονάδων στο έλλειμμα του προϋπολογισμού μετά από τρία χρόνια άγριας λιτότητας, αξίζει μια χαλαρότητα», σημειώνει και προσθέτει ότι «αν γίνει πολύ προφανές ότι το χρέος βγαίνει εκτός ελέγχου, αριστεροί λαϊκιστές, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη μονομερούς κουρέματος στο δημόσιο χρέος».

Τέλος, το άρθρο καταλήγει στο ότι η εναλλακτική στην γενναιοδωρία μπορεί να είναι «μεγαλύτερης διάρκειας πόνος».

The post Reuters: Κούρεμα χρέους η συνταγή για την Ελάδα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα