Pimco: Δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, Pimco, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το δανεισμό.

Η Ελλάδα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές

«Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση φέτος να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές», δήλωσε

στο σημερινό φύλο της Süddeustche Zeitung o Mάιλς Μπράντσο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της Pimco. Η Pimco έχει επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου πελατών της ύψους 1,5 τρις ευρώ σε κρατικά ομόλογα.

«Tα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%», επισημαίνει ο εμπειρογνώμων της Pimco, στη γερμανική εφημερίδα. «Εάν η χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς του όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM». Η εφημερίδα δίνει και ένα παράδειγμα δια του λόγου το αληθές: Τα δάνεια από το ESM κοστίζουν για την Αθήνα γύρω στο 2%. Το 2013 η χώρα πλήρωσε γύρω στα 5,5 δις ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε τόκους. Το ελληνικό Υπουργείο των Οικονομικών υπολογίζει ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει 7 έως 8 δις για επιτόκια. Το ποσό αυτό όμως δεν επαρκεί, εάν πρέπει να πληρώσει επιτόκια 8% εάν όχι και περισσότερο, δανειζόμενη από ιδιώτες επενδυτές.

Αλλά και ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa: «Το χρέος και κατά συνέπεια το ύψος του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των επιτοκίων είναι τεράστιο. Είναι ο λόγος που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της στην ελεύθερη αγορά».

The post Pimco: Δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα