Φτωχότερη η «γειτονιά των γραμμάτων» απούσης της Νόρας Αναγνωστάκη

11:05 3/1/2014 - Πηγή: Aixmi

Βασικό στέλεχος του ανθρώπινου δυναμικού των Ελληνικών Γραμμάτων, σπουδαία δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, η Νόρα Αναγνωστάκη, αγαπημένη σύντροφος του μεγάλου Μανόλη Αναγνωστάκη και συνοδοιπόρος του στα λογοτεχνικά μονοπάτια, άφησε την τελευταία της πνοή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. στην κλινική Γρηγοριάδη, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, με τον μοναχογιό τους Ανέστη διαρκώς στο πλάι της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα

το 1930. Αν και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία, αλλά εργάστηκε ως βιβλιοπώλης στη Θεσσαλονίκη.

Η Νόρα Αναγνωστάκη μετέφρασε το 1960 Ρολάν Μπαρτ, φέρνοντας το όνομα του Γάλλου θεωρητικού στην Ελλάδα την περίοδο που μόλις είχε εμφανιστεί στη Γαλλία. Επιπλέον ανέδειξε τα προτάγματα του «Νέου Μυθιστορήματος». Με πρωτότυπη και διεισδυτική ματιά ανέγνωσε το έργο σημαντικών ποιητών όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, η Ελένη Βακαλό, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Δ.Π. Παπαδίτσας, ο Κλείτος Κύρου κ.ά.

Είχε τη δική της σημαντική συμβολή στο περιοδικό «Κριτική» του Μανόλη Αναγνωστάκη, του οποίου υπήρξε υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας της λογοτεχνίας και στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό». Το 1966 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα