O Bansky σε νέα ανατρεπτική ταινία!

Τα γκράφιτι στους δρόμους είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο της κοινωνίας μας που έχει εξελιχθεί αργά και σταθερά τα τελευταία πενήντα χρόνια..

Από τον καταδιωκώμενο καλλιτέχνη του δρόμους, που δουλεύει μυστικά κάτω από γέφυρες και σε σκοτεινά σημεία τα βράδια  φτάσαμε στον graffiti artist ως celebrity.

Και το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτού είναι ο Banksy. Ο πιο γνωστός και ο πιο πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης του δρόμου (από την εποχή του Bascquiat) παρ’ όλο που κρατά

την πραγματική του ταυτότητα κρυφή, είναι μια πολύ μεγάλη διασημότητα με πολύ γνωστούς πελάτες (βλέπε Madonna) και με εκθέσεις που ξεπουλάνε στο λεπτό.

Έχει πει μεταξύ άλλων πολλά πετυχημένα κοινωνικο-πολιτικά σχόλια:

«Πολλές μητέρες θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά τους, εκτός από το να τα αφήσουν να είναι ο εαυτός τους».

«Τα γκραφίτι κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες»

«Οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο».

Πολλές πτυχές αυτής της προσωπικότητας θα δούμε μέσα από τον ντοκιμαντέρ «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» που από την Πέμπτη θα προβάλλεται και στην Ελλάδα.

Η ταινία άρχισε να γυρίζεται ως ντοκιμαντέρ με θέμα τον Banksy από τον Τιερί Γκουετά, έναν γάλλο videoartist μετανάστη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν όμως ο καλλιτέχνης γνώρισε τον σκηνοθέτη και ενημερώθηκε για την ταινία, «κάθισε» στην καρέκλα του σκηνοθέτη και την ολοκλήρωσε κινηματογραφώντας τον ίδιο τον σκηνοθέτη!

Το αποτέλεσμα: μια ταινία μίξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Ένα παράξενο κοκτέιλ μεταξύ από το οποίο δύσκολα διαχωρίζεις την πραγματικότητα από το ψέμα. Ο βασικός όμως άξονας που το καθιστά και τόσο ενδιαφέρον είναι το «ξεγύμνωμα του βρώμικου και υπερφίαλου κόσμου της τέχνης όπου κυριαρχούν οι δημόσιες σχέσεις, η φήμη και η ελαφρότητα που συγκρούονται με την «ουσία» της τέχνης του γκραφίτι.

Για όσους δεν το είδατε στις Νύχτες Πρεμιέρας σπεύσατε!

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα