«Nα συμπεριφερόμαστε στους Έλληνες ως Έλληνες και στους ξένους ως ξένους…»

Ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Κώστας Κιλτίδης στην «Karfitsa»

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Πολιτικά έτοιμος αλλά εάν αύριο στήνονταν κάλπες ο ίδιος θα απείχε δηλώνει στην «Κ» ο Κώστας Κιλτίδης. Ο πρώην υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας αρνείται πως «γυρνά πίσω στο μαντρί», κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά για λαϊκισμό και ζητά να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατάργηση του Β’ Σώματος Στρατού. Επιμένει πως η Ελλάδα

έχει ανάγκη από… κανόνες πολιτικούς, «το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό» ισχυρίζεται και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής βάζει τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να περνά και πάλι το κατώφλι της Λεωφόρου Συγγρού. «Αρνήθηκα να ψηφίσω μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Αυτή τη στιγμή δεν ανήκω σε κανένα κόμμα αλλά υπηρετώ τον πυρήνα των ιδεών της παράταξής μου. Έχουν γίνει επανηλημμένες οχλήσεις αλλά είναι αργά να αλλάξω» τονίζει και συμπληρώνει ότι «αν κάτι καινούριο ξεπηδήσει με κανόνες πολιτικής και πολιτικού λόγου, με περιεχόμενο ιδεών και πολιτικών θέσεων προφανώς και θα συγκινηθώ». Δηλώνει επίσης ότι έχει θέσει εαυτόν σε σε πολιτική ετοιμότητα «και αν χρειαστεί και μπορώ να συνεισφέρω σε οποιδήποτε μετερίζι για τη σωτηρία της πατρίδας και την ανάταση της ελληνικής κοινωνίας θα το πράξω». «Δεν είμαι στην ηλικία της συνταξιοδότησής μου ούτε επιστημονικά, ούτε πολιτικά, ούτε επαγγελματικά» λέει. Ωστόσο, απαντά αρνητικά σε ενδεχόμενη πρόσκλησή του Αντώνη Σαμαρά να του αναθέσει χαρτοφυλάκιο κάποιου υπουργείου στον επικείμενο ανασχηματισμό. «Δεν είμαι από αυτούς που ψηφίζω ναι ή όχι και μετά από λίγο αλλάζω την απόφασή μου» ισχυρίζεται ο πρώην υφυπουργός. Μάλιστα αναφέρει πως δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κάποιο κόμμα που πρόσφατα ιδρύθηκαν από πρώην βουλευτές της ΝΔ καθώς «η πατριωτική και λαϊκή αντίληψη ζωής με αναφορά εθνικής συνείδησης δεν εκπροσωπούνται μέχρι στιγμής από κανέναν».

«Διφορούμενη η πορεία Καρατζαφέρη»

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον οποίο ο κ. Κιλτίδης στο παρελθόν έδωσε τα χέρια και εντάχθηκε στον ΛΑΟΣ, να επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρός του και άλλα στελέχη ερωτοτροπούσαν και προφανώς αρέσκονταν στη συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα. Επομένως δεν αποκλείω τίποτα γιατί η πορεία του κ. Καρατζαφέρη γι’ αυτό το ζήτημα ήταν πάντα διφορούμενη».

Αναφορικά με τη Ντόρα Μπακογιάννη, την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τη συμμετοχή του στο κόμμα της αλλά και την απόφασή του να το εγκαταλείψει, ο κ. Κιλτίδης υπογραμμίζει πως «όταν η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε το κόμμα της δεν ερμήνευε τη στάση της. Εμένα η μοίρα μου με έχει τάξει στα «όχι».

Έκτακτες οι ανάγκες

Ξεκαθαρίζει πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό και θεσμικό, και πως αυτή πρέπει βάσει συντάγματος να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η πατρίδα και η κοινωνία χρειάζονται εθνική συνεν-

νόηση και εθνικό σχέδιο. Για να γίνει η επανεκκίνηση θα πρέπει να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για λήψη αποφάσεων και μέτρων με εθνικό περιεχόμενο πουθνα οδηγήσουν στην ανάταξη της Ελλάδας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την επανασυγκόλληση της κοινωνίας». «Δεν είναι δυνατό να επιτάσσονται τρεις κοινωνικές ομάδες μόλις σε ένα χρόνο, με επίκληση εκτάκτων αναγκών και η χώρα να μην κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αδυνατώ να κατανοήσω κατά την ερμηνεία του συντάγματος πότε μπορεί να γίνει αυτό» υποστηρίζει.

Ο ίδιος θεωρεί πως για τη δημιουργία της «σύγχρονης Κεντροδεξιάς Παράταξης οι όροι πρέπει να είναι πολιτικοί». «Έτσι δεν μπορούν να την οραματιστούν αυτοί που σήμερα στα ερείπια της Κεντροδεξιάς ζουν και κινούνται. Η παράταξη πρέπει να αναγεννηθεί από μπροστάρη που θα φέρει το νέο και θα συνθέτει από τους παλιούς τα θεμέλια. Δεν μπορεί να γίνει με κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα και σί-

γουρα όχι από αυτά που ακυρώνουν τα θεμελειώδη γνωρίσματα της παράταξης: τον πατριωτισμό και την κοινωνική διάσταση».

«Ο λαϊκισμός πέθανε»

Μάλιστα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για λαϊκισμό με αφορμή την μετονομασία του Παλαί ντε Σπορ σε «Σάλα Νίκος Γκάλης». «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά. Ο λαϊκισμός πέθανε οριστικά σε αυτόν τον τόπο και το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον» μια απόφαση χρειαζόταν και πολλές πράξεις: να διασφαλιστεί η ονομασία του έναντι του ξενικού Παλαί ντε Σπορ και ως τέτοιο να αναδεικνύεται. Για να μην μας φταίνε πάντοτε οι ξένοι και επί του προκειμένου οι Σκοπιανοί που δήθεν τους καταγγέλλουμε ότι σφετερίζονται την κληρονομιά μας όταν εμείς οι ίδιοι ακυρώνουμε αυτή την κληρονομιά. Τον πατριωτισμό τις τελευταίες δυο δεκαετίες άλλοι τον εξέλαβαν ως μια αστική συνήθεια, άλλοι ως διακήρυξη και πώληση βιβλίων και άλλοι ως χόμπι. Ο πατριωτισμός είναι βίωμα ζωής και αποδεικνύεται μόνο στην πράξη» τονίζει στην «Κ» ο Κώστας Κιλτίδης και συμπληρώνει πως «η Θεσσαλονίκη και ο Νίκος Γκάλης δικαιούνται νέο γήπεδο καλαθοσφαίρισης».

Μείωση βουλευτών και… μισθών!

Ο πρώην υφυπουργός είναι αντίθετος στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θεωρεί ότι η λύση για τη μείωση του δημόσιου τομέα είναι μια. «Πρέπει να γίνουν μετατάξεις με ανάλογη εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού και προγράμματος συνταξιοδοτήσεων». Προτείνει επίσης πολίτευμα προεδρικής δημοκρατίας με κυβέρνηση οριζόμενη από τον πρόεδρο που λαμβάνει 50% συν ένα των πολιτών, διάκριση εκτελεστικής εξουσίας, μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150, μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, θεσμοθέτηση γερουσίας με 50 γερουσιαστές, εικοσαμελές υπουργικό συμβούλιο με δώδεκα υπουργεία και μείωση του μισθού των βουλευτών. «Θεωρώ ντροπή να αμοίβεται άνθρωπος με μισθό μεγαλύτερο από τον αρχηγό του στρατού και της δικαιοσύνης» σχολιάζει.

Αναφορικά με την τρικομματική κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κιλτίδης αναφέρει πως «άλλο το χτύπημα της ασυδοσίας και της αναρχίας και άλλο αυτό της δημιουργίας και η καταδυνάστευση των πολιτών. Επιτέλους οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως Έλληνες και οι ξένοι ως ξένοι» και συμπληρώνει ότι «χωρίς πολιτική λύση, σωτηρία δεν θα υπάρξει και προφανώς θα ανθίζουν όλα τα φαινόμενα και όλα τα λουλούδια του κακού σε όλους τους χώρας». Και τέλος στέλνει μήνυμα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «κάτω τα χέρια από το Β’ Σώμα Στρατού».

Keywords
Τυχαία Θέματα