«La Traviata» με στριπτίζ στο Badminton (φωτο)

Πρεμιέρα για την όπερα «La Traviata» στο χτεσινό βράδυ της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου στο θέατρο Μπάντμιντον.

Τη θεατρική περίοδο 2012-2013, το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Nemirovich-Danchenko, γιορτάζοντας τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901),  ήρθε στη χώρα μας με 150 συντελεστές, μουσικούς, χορευτές, χορωδούς και λυρικούς τραγουδιστές. Οι πρωταγωνιστές του, αποτελούν την αφρόκρεμα του ρωσικού μουσικού θεάτρου, έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στον κόσμο της όπερας διεθνώς.

Μία παράσταση τελείως διαφορετική απ’ ότι έχουν συνηθίσει οι λάτρεις της όπερας και μεγάλοι θαυμαστές του δημιουργού της, Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901).

Ο «καλλιτέχνης του λαού», Αλεξάντερ Τίτελ, που σκηνοθέτησε την παράσταση, παρουσίασε στο κοινό του, μια σύγχρονη Τραβιάτα η οποία μεταφέρεται σε καμπαρέ, γκαλερί και βιτρίνες πολυτελείας με ψευτοαριστοκράτες κι εμπόρους έργων τέχνης, σαν σε χολιγουντιανό φιλμ της δεκαετίας του ’50.

Το σκηνικό, από ψηλά παραλληλόγραμμα πλέξιγκλας που «μεταμορφώνονταν» σε κάθε πράξη, βοηθώντας τη δράση να εξελιχθεί, θύμιζε πολύ από Αθηναϊκό κεντρικό δρόμο, καθώς τα κουτιά που έγραφαν τη λέξη «sale» τόνιζαν, με ιδιαίτερη έμφαση, την ψεύτικη πολυτέλεια.

Χρωματιστά αστραφτερά χαρτάκια  έδιναν ακόμα περισσότερη λάμψη στο χορό της πρώτης και δεύτερης πράξης, αποδίδοντας έναν πολύ πιο ατμοσφαιρικό φωτισμό σε συνδυασμό με τις εσωτερικές εγκαταστάσεις αέρα που διέχεε τα φύλλα παντού.

 Οι καινοτόμες και εντυπωσιακές ενδυματολογικές επιλογές του σκηνοθέτη, ήταν ιδιαίτερα προκλητικές, κάνοντας ακόμα πιο έντονη την ύπαρξη του καμπαρέ, κυρίως για τη χορωδία και για τη δεύτερη σολίστα της χτεσινής πρεμιέρας. Η αποκορύφωση του εκσυγχρονισμού της «La Traviata» ήρθε στη δεύτερη πράξη κατά τη διάρκεια του χορού, όπου χορευτές και χορεύτριες ξεγυμνώθηκαν, κυριολεκτικά, και συνέχιζαν να χορεύουν μόνο με το κάτω μέρος του σώματός τους καλυμμένο.

 Φυσικά η συγκεκριμένη σκηνή αποτέλεσε αφορμή για πολλά σχόλια και για διφορούμενες απόψεις.

Το debate συνεχίστηκε στα πηγαδάκια του διαλείμματος με επικρατούσα άποψη «ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να εκμοντερνίζονται». Δεν έλειψαν, ωστόσο, αυτοί  που υποστήριζαν ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή και με πολλά στοιχεία διαφορετικότητας από την παραδοσιακή παράσταση.

Στο τέλος όλοι καταχειροκρότησαν τους συντελεστές και την διεθνούς φήμης υψίφωνος Χίμπλα Γκέρτζμαβα.

Αυτή η πρώτη εκδοχή της παραγωγής La Traviata των Korobov-Titel-Arefiev, παρουσιάστηκε στο κοινό των ΗΠΑ σε μια περιοδεία του συγκροτήματος και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Κυριολεκτώντας, η παραγωγή δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα της Αμερικάνικης εταιρείας Columbia Artists, η οποία προσκάλεσε το θέατρο για δεύτερη φορά μετά τη θριαμβευτική περιοδεία του συγκροτήματος στις ΗΠΑ με την παραγωγή La Boheme.

Η ίδια παραγωγή συνέχισε την περιοδεία της στο Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanisla

Keywords
Τυχαία Θέματα