H παγίδα των εύκολων δανεικών

Το 2009 η Ελλάδα δανείσθηκε 64 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, περίπου με επιτόκια Γερμανίας. Οι «προοδευτικοί» της εποχής κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση, γιατί δεν δανείσθηκε πολύ περισσότερα αφού μπορούσε να «ξεγελάσει» τις αγορές και να «αποφύγει» τα Μνημόνια.

Την προηγούμενη χρονιά, η Ελλάδα είχε δανεισθεί «μόλις» 43,5 δις Ευρώ, πάλι με χαμηλό επιτόκιο παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ξεσπάσει

η πρωτοφανής, τεραστίων διαστάσεων και επιπτώσεων, παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στην Ελλάδα όμως –όπως τότε έτσι και τώρα- υπάρχουν πολλοί που πως μπορούμε να «ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους των αγορών» και να χρηματοδοτούμε την ανυπαρξία της αναπτυξιακής μας πολιτικής με φθηνά δανεικά ώστε να τα μοιράζουμε σε επιδόματα και άχρηστους διορισμούς ημετέρων.

Η Ελλάδα σήμερα, ακριβώς 4 χρόνια από την τελευταία της προσπάθεια να δανειστεί με επιτόκια Ευρώπης και όχι αφρικανικής δημοκρατίας, δεν βγαίνει στις αγορές. Απλώς δηλώνει παρών και υπόσχεται. Δεν καλύπτει δημοσιονομικές της ανάγκες με το 5ετές ομόλογο που εκδίδει. Απλώς υπόσχεται.

Υπόσχεται ότι δεν επιτρέψει –ποτέ ξανά- στο άρρωστο πολιτικό της σύστημα να την παρασύρει στη δίνει των αέναων ελλειμμάτων. Δεν θα θυσιάσει –ποτέ ξανά- την χαμένη της ανταγωνιστικότητα στο βωμό της πρόσκαιρης και ανεπαρκούς ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων. Η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια στην απομόνωση, κτυπά διστακτικά την πόρτα του πολιτισμού. Υπόσχεται ότι θα οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με πραγματικές θέσεις εργασίας. Υπόσχεται ότι το Κράτος δεν θα απορροφά το 55% του ΑΕΠ απλώς για να ικανοποιεί κομματικούς στρατούς. Η Ελλάδα σήμερα δηλώνει ότι θέλει στο εξής να διοικείται δημοκρατικά και αποτελεσματικά, με θεσμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά, με ισονομία, δικαιοσύνη αλλά και κοινωνική ευαισθησία.

Η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές για να δανεισθεί φθηνά. Προσπαθεί να ξαναμπεί στον κύκλο των αξιόπιστων κρατών. Εκεί όπου οι αριθμοί είναι πραγματικοί και οι άνθρωποι ευημερούν με την αξία τους όχι σε βάρος κάποιων άλλων…

The post H παγίδα των εύκολων δανεικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα