H εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης έχασε τη δικαστική μάχη για την καταναγκαστική εργασία

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διεκδικούσε από το γερμανικό Δημόσιο 50.000 χρυσά γαλλικά φράγκα και 38 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, όπως και το ποσό των 50 εκ. Δραχμών (146.735 ευρώ) για χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας.

Στην αγωγή της η Κοινότητα υπογραμμίζει ότι οι Γερμανικές Αρχές

Κατοχής, μεταξύ άλλων, διέπραξαν απάτη σε βάρος των 2.000 Εβραίων. Και αυτό γιατί, επέδειξαν εγκληματική και άδικη συμπεριφορά, αλλά και απατηλά διαβεβαίωσαν την απαλλαγή των Εβραίων από την καταναγκαστική εργασία, ενώ γνώριζαν ότι θα έχουν «φρικτό τέλος εις τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως». Σκοπός όλων αυτών ήταν ο πλουτισμός των Γερμανικών Αρχών Κατοχής, υπογραμμίζει η Κοινότητα.

Όπως κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπόθεση θυμάτων Διστόμου), το Γερμανικό Δημόσιο απολαμβάνει το προνόμιο της ετεροδικίας, με συνέπεια να μην μπορούν τα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάσουν την αίτηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Μόνα αρμόδια δικαστήρια, κατά συνέπεια, να εκδικάσουν την επίμαχη αίτηση, είναι τα Γερμανικά. Οι αρεοπαγίτες επισήμαναν ότι η Κοινότητα διεκδικεί αποζημίωση από αδικοπραξία που έγινε στο ελληνικό έδαφος από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατοχής.

Έτσι, οι αρεοπαγίτες δεν δέχθηκαν το επιχείρημα του γερμανικού Δημοσίου, ότι στην υπόθεση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, δεν είχαν εμπλοκή οι ένοπλες Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που βρισκόντουσαν το 1942 στην συμπρωτεύουσα.

The post H εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης έχασε τη δικαστική μάχη για την καταναγκαστική εργασία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα