Guardian: Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα είναι ένα αρρωστημένο αστείο

Την ώρα που μειώνονται οι τιμές των ακινήτων, οι ξένοι παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Μόνο πέρσι έγιναν μόνο 3600 πωλήσεις σε όλη την Αθήνα.

Υπό τον τίτλο «Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα είναι ένα αρρωστημένο αστείο», το Guardian

δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων στη χώρα. Από το ξέσπασμα της κρίσης οι αξίες των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο έχουν μειωθεί κατά περίπου 32 % , σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ οι κτηματομεσίτες μιλούν για πτώση της τάξης του 50%. «Το 2005, στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν 250.000 πωλήσεις στην Αθήνα», δήλωσε ο Χρήστος Μπλέτας . Μάλιστα αναφέρει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος έχει να κάνει με την απίστευτη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι απελπισμένοι αλλά μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν. «Το αστείο που κυκλοφορεί είναι: αν θέλετε να τιμωρήσετε το παιδί σας, δώστε του την περιουσία σας» σημειώνεται.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ( ΠΟΜΙΔΑ ) υπολογίζει περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να πουλήσουν. Σε όλη την Ελλάδα 300.000 κατοικίες είναι άδειες. «Για τους Ευρωπαίους του βορρά που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι διακοπών ή ένα οικόπεδο είναι μια χρυσή ευκαιρία», λέει ο Στράτος Παραδιάς στην εφημερίδα. Με περίπου 500 ακίνητα προς πώληση, ο Μανώλης Ακάλεστος , ο οποίος διευθύνει γραφείο στο νησί της Πάρου, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή . Κατά το παρελθόν έτος έχει κατακλυστεί με αιτήματα για εξοχικές κατοικίες από ξένους.

«Το 2013, είχα καλύτερη χρονιά , με το 90 % του συνόλου των πωλήσεων να γίνονται σε ανθρώπους στο εξωτερικό», είπε . «Οι ξένοι έκαναν ένα βήμα πίσω όταν οι τιμές ήταν αυξημένες», σημείωσε.

The post Guardian: Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα είναι ένα αρρωστημένο αστείο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα