Η Ρωσία στην Κριμαία – Η συνθήκη του ’94 που μπορεί να βάλει ΗΠΑ και Βρετανία στον πόλεμο (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Κριμαία είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρά το γεγονός πως από άποψη ρητορικής υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, έστειλε στρατεύματα να καταλάβουν καίρια σημεία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, η Ρωσία έφερε μέσα σε λίγες ώρες επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος.

Η κατάσταση θυμίζει πολύ όλα όσα διαδραματίστηκαν το 2008 στην Αμπχαζία

η οποία αποσχίσθηκε στον πόλεμο με τη Γεωργία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή και αμέσως με το που αποπέμφθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς η ανάσα του ρωσικού στρατού έγινε αισθητή στα σύνορα της Ουκρανίας. Εντατικά γυμνάσια 2.000 στρατιωτών γίνονταν σε καθημερινή βάση ενώ εμφανίστηκαν και τα πρώτα άρματα μάχης στους δρόμους της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Στη συνέχεια σε οδικές αρτηρίες και τα αεροδρόμια αναπτύχθηκαν ένοπλοι οι οποίοι δεν έφεραν διακριτικά. Αδιευκρίνιστο παρέμεινε αν επρόκειτο για ρωσόφωνους της περιοχής, μισθοφόρους, ή Ρώσους στρατιωτικούς που κινητοποιήθηκαν για την προστασία των συμφερόντων και της ασφάλειας της βάσης του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Σύμφωνα μάλιστα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στη Σεβαστούπολη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή», σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Κριμαία και προσπαθεί να προκαλέσει το Κίεβο σε μια ένοπλη σύγκρουση. «Ο ουκρανικός στρατός δεν ανταποκρίνεται στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», είπε και απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν του ζήτησε να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Παράλληλα η Ουκρανία καταγγέλλει την παραβίαση του εναέριου χώρου από την Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά ελικόπτερα παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας βάσει της οποίας η Μόσχα διατηρεί ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, οι Ουκρανικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων διότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χερσονήσου από ενόπλους. Η Ρωσία απλουστεύει μάλιστα άμεσα τις διαδικασίες για τους Ουκρανούς αστυνομικούς οι οποίοι θέλουν να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και να ενταχθούν στις ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας. Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή η οποία υπεγράφη το 1994 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας ορίζει πως ΗΠΑ και Βρετανία δεσμεύονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τότε την είχαν υπογράψει ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζον Μέιορ, ο Μπόρις Γιέλτσιν και ο Λεονίντ Κούτσμα, οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, και Ουκρανίας αντίστοιχα. Σήμερα η επίκληση αυτής της συμφωνίας και όσο καμμία πλευρά δεν κάνει πίσω μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Οι δέκα για λόγοι για τους οποίους όπως όλα δείχνουν η Ρωσία δεν είναι αποφασισμένη να αφήσει την Κριμαία στην «τύχη» της:

Ενισχύσεις: Ολοένα και περισσότερα στρατιωτικά οχήματα εισέρχονται στη χερσόνησο (βλέπε βίντεο πιο κάτω)Στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική πλατεία της ΣεβαστούποληςΡωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με την ΟυκρανίαΗ αιφνιδιαστική ανακοίνωση για στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την ΟυκρανίαΣυνολικά 150.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνοραΣτη Σεβαστούπολη σταθμεύουν περίπου 26.000 Ρώσοι στρατιώτες στη ναυτική βάσηΡωσικά πλοία φέρνουν συνεχώς νέες ενισχύσειςΡωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας». Η Μοσχα διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των ρώσων υπηκόων όπου και αν βρίσκονται στην Ουκρανία.Η απόβαση 2.000 καταδρομέων στο έδαφος της Κριμαίας

The post Η Ρωσία στην Κριμαία – Η συνθήκη του ’94 που μπορεί να βάλει ΗΠΑ και Βρετανία στον πόλεμο (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα