Eurobank: Έτσι θα γίνει βιώσιμο το χρέος

Ανάλυση του συνολικού οφέλους από την εφαρμογή των προτάσεων του IIF για τη μείωση του ελληνικού χρέους εξέδωσε η Eurobank καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν και το όφελος είναι υπολογίσιμο εν τούτοις δεν αρκεί για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο μειώνοντάς το στο 120% του ΑΕΠ, όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ.

Αν

και η ανάλυση αυτή έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και δείχνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί είτε διαφορετικός συνδυασμός μέτρων είτε να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Οι αναλυτές δεν τοποθετούνται πολιτικά, μένουν μόνο στο ερευνητικό επίπεδο αλλά είναι προφανές ότι η ανάλυση αυτή φιλοδοξεί να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρατίθενται, μεταξύ των δυνητικών στρατηγικών για την βελτίωση της δυναμικής του δημοσίου χρέους της χώρας θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν: 1. Η μείωση του επιτοκίου των διμερών διακρατικών δανείων που έλαβε η χώρα από τους ευρωπαίους εταίρους στα πλαίσια του 1ου προγράμματος προσαρμογής και  2. η επιστροφή τοκομεριδίων και κεφαλαιακών κερδών (διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και εξόφλησης στο άρτιο) των ΟΕΔ που κατέχει η ΕκΤ.

Το συμπέρασμα στο ποίο καταλήγουμε λοιπόν είναι ότι, οι παραπάνω στρατηγικές θα μπορούσαν να επιφέρουν συνολική μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ΑΕΠ έως και 9,5 μονάδες (σωρευτικά) την περίοδο 2012-2020. Παρόλα αυτά όμως από μόνες τους δεν θα επαρκούσαν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη το μέσο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται σήμερα η Ελλάδα από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της τρόικα κυμαίνεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 2,15%).Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα