14ο Διεθνές φεστιβάλ κόμικ

Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, στην πλατεία Θεάτρου, ως τις 11 Νοεμβρίου

Ποιο είναι το όριο αντοχής των υλικών; Τι θα συμβεί αν το φθάσουμε ή αν το ξεπεράσουμε; Μέσα σε ένα περιβάλλον δυσμενούς φόρτισης έχουμε στρέψη, κάμψη, παραμόρφωση, θλίψη; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν με το πενάκι τους Έλληνες δημιουργοί κόμικς στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς, με θέμα την «Αντοχή των υλικών», που πραγματοποιείται στη Διπλάρειο Σχολή, στην πλατεία Θεάτρου στο κέντρο της Αθήνας, από τις 2 ως τις 11 Νοεμβρίου.

Οι

έλληνες κομίστες πλαισιώνονται από αναδρομικές εκθέσεις και αφιερώματα σε κορυφαίους ξένους, όπως ο Βρετανός Ντέιβιντ Λόιντ, στον οποίο το Φεστιβάλ διοργανώνει αναδρομική έκθεση, με αφορμή τα 30 χρόνια από τότε που μαζί με τον συγγραφέα Αλαν Μουρ, εξέδωσαν το γνωστό κόμικ «V for Vendetta», όπου ο μυστηριώδης V, μάχεται εναντίον μιας φασιστικής κυβέρνησης. Η μάσκα που δημιούργησε ο Λόιντ για τον κεντρικό ήρωα θα γίνει σύμβολο πολιτικής ανυπακοής και μαχητικού ακτιβισμού.

Τον Diabolik, τον διασημότερο και μακροβιότερο αντιήρωα των ευρωπαϊκών κόμικς, που κλείνει εφέτος 50 χρόνια ζωής, τιμά σε αφιέρωμα το Φεστιβάλ. Αριστοκράτης διαρρήκτης υψηλών στόχων, κυνικός και εστέτ, αδίστακτος και ρομαντικός, με αυστηρό προσωπικό ηθικό κώδικα, ο Diabolik και οι ιστορίες του σχεδιάζονται από τον Τζουζέπε Παλούμπο, τον βασικότερο «ανανεωτή» του Diabolik την τελευταία δεκαετία.

Φιλοξενείται ακόμα η ατομική έκθεση του Γάλλου Ιβάν Αλαγκμπέ, με τα οξυδερκή και ειρωνικά κόμικ του, για μεταναστευτικά και φυλετικά θέματα, και η έκθεση του ΙταλούΝτανιέλ Μπρόλι, γνωστού για την πλαστογραφία που είχε αποκαλύψει ότι έκανε μεταξύ 1981-1993, μεταφράζοντας για εφημερίδες και περιοδικά «ανέκδοτα» διηγήματα γνωστών συγγραφέων, που στην πραγματικότητα έγραφε ο ίδιος μιμούμενος το στυλ τους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης την ατομική έκθεση του πρόωρα χαμένου Λάζαρου Ζήκου, ο οποίος άφησε πίσω του ένα πλούσιο εικαστικό έργο. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζεται η έκθεση «Ζωγραφιές του φθινοπώρου», σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, που εστιάζει σε άγνωστα σχέδια της περιόδου 1983-1995 και στις φωτογραφίες της Κλεοπάτρας Χαρίτου από τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι οποίες παρουσιάστηκαν πέρσι στο Μουσείο Μπενάκη.

Παρουσιάζεται η 3D κόμικς-εγκατάσταση «Κοσμογονία» της Ελενας Ναβροζίδου, η σειρά «Ηommeless» του Κώστα Μανιατόπουλου, η Έκθεση Αφίσας «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009», με αφίσες που σχεδιάστηκαν από δημιουργούς της Θεσσαλονίκης και καταγράφουν την εξέλιξη της έντυπης γραφιστικής στην πόλη σε διάστημα τριών δεκαετιών και 17 εικαστικές εγκαταστάσεις σε δωμάτια και διαδρόμους της Διπλαρείου Σχολής.

Στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ο σκηνοθέτης Αγγελος Φραντζής επέλεξε δέκα ταινίες από τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’70 αλλά και τον νέο, οι οποίες θα προβάλλονται καθημερινώς, δοκιμάζοντας την «αντοχή των υλικών» τους μέσα στον χρόνο.

Πηγή : www.tovima.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα