Τα σημαντικότερα κιβώτια ταχυτήτων

Οι πολλοί διαφορετικοί τύποι κιβωτίου ταχυτήτων που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους, όπως και σημαντικό έργο να επιδείξουν. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά.

Η επιτυχία του κιβωτίου ταχυτήτων Bring οφείλεται στο ότι η όπισθεν δεν ταιριάζει με τις άλλες σχέσεις όταν το κιβώτιο ταχυτήτων βρίσκεται στο δεύτερο γρανάζι της μετάδοσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε να ενωθούν τα γρανάζια, κάνοντας έτσι ταχύτερες τις αλλαγές και πιο συμπαγές το κιβώτιο ταχυτήτων.

Σε

άλλο τύπο κιβωτίου, το σύστημα κίνησης αλυσίδας παίρνει ισχύ από τον κινητήρα μέσω συμπλέκτη. Στη συνέχεια, η ισχύς μεταδίδεται με διαφορετικές αλυσίδες για κάθε γρανάζι για την αποφυγή ταυτόχρονης εμπλοκής δύο αναλογιών. Έτσι έχουμε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων ενώ ο συμπαγής πίσω άξονας προσφέρει πρόσφυση σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης.

Στο διαδεδομένο αυτοματοποιημένο κιβώτιο CVT, η συμπεριφορά διαφέρει σε σχέση με άλλα κιβώτια όταν ο οδηγός πιέζει βαθιά το γκάζι. Οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν γρήγορα μαζί και ο θόρυβος, ενώ, υπάρχουν συνεχώς μεταβαλλόμενες σχέσεις στο κιβώτιο που επιλέγονται αυτόματα χωρίς να το καταλαβαίνει ο οδηγός. Το κιβώτιο ταχυτήτων CVT είναι μικρότερο σε διαστάσεις από ένα τυπικό αυτόματο, επομένως δεν καταλαμβάνει αρκετό χώρο, ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας του θεωρείται συχνά εμπόδιο στην περαιτέρω βελτίωση του.

Τελευταία αρκετά διάσημα είναι τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη τα οποία προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Το καταφέρνουν όμως με αρκετή επιτυχία. Από τη μια να έχεις την αμεσότητα και τον έλεγχο ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων και από την άλλη, την άνεση ενός αυτόματου κιβωτίου που αλλάζει τις σχέσεις γρήγορα την κατάλληλη στιγμή.

Τέτοιου είδους κιβώτια ταχυτήτων δεν είναι μόνο εξαιρετικά ισχυρά, αλλά προσφέρουν απίστευτα γρήγορες αλλαγές χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να σηκώσει το πόδι από το γκάζι. Χρησιμοποιούνται τόσο σε καθημερινά αυτοκίνητα όσο και σε σπορ που εστιάζουν κυρίως στις επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Mercedes: Τέλος το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων

Το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων του T.50

Νέο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων από τη Volkswagen

The post Τα σημαντικότερα κιβώτια ταχυτήτων appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα