Να πως η Ευρώπη διώχνει το diesel

Τα diesel μοντέλα συνεχίζουν να μειώνουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη, αγγίζοντας πλέον στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου το ιστορικό χαμηλό του 36% επί συνόλου πωλήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται, δεν υπάρχει χώρα της Ε.Ε. όπου το diesel να μην καταγράφει πτώση στις πωλήσεις του.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ ([email protected])

Τα νέα

στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Jato αποδεικνύουν περίτρανα τη στροφή του αγοραστικού κοινού της Ευρώπης από τα μοντέλα diesel προς αυτά με τις υπόλοιπες μορφές καυσίμου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σταδιακά και από το 50% που βρισκόταν το μερίδιο των πωλήσεων των diesel στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2015, έπεσε στο 47% τον Αύγουστο του 2016, στο 42% τον Αύγουστο του 2017 και πλέον, τον φετινό Αύγουστο έκλεισε μόνο στο 35% της αγοράς.

Ήδη και με βάση πάντα τα στοιχεία, στην Ευρώπη των 27 το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 πωλήθηκαν 3,67 εκατομμύρια diesel αυτοκίνητα, σημειώνοντας συνολική πτώση 16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις επιδόσεις του diesel ανά χώρα, δεν υπάρχει κράτος-μέλος της Ε.Ε. που να μην έχει πτώση στις πωλήσεις του το ίδιο πάντα διάστημα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις του diesel αφορά στη Σλοβενία (-14,8%), ενώ ακολουθεί η Κροατία με -13,9%. Στις μεγάλες αγορές, στη Γερμανία το diesel είναι στο -8,9%, στη Γαλλία στο -7,6%, στην Ισπανία στο -12,6% και στην Ιταλία στο -3,0%. Στην περίπτωση της χώρας μας, το diesel στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 έχει πτώση 8,7%.

Πολύ ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αφορούν στο τι συμβαίνει ανά μάρκα. Εκεί η Land Rover είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων diesel μοντέλων, αφού αυτά φέτος αντιπροσωπεύουν το 88% των ταξινομήσεών της στην Ευρώπη. Ακολουθεί η Jaguar με 75% και έπεται η Jeep με 71%. Στον αντίποδα, η smart δεν προσφέρει diesel μοντέλο στη γκάμα της, ενώ στη Suzuki οι πωλήσεις diesel αφορούν μόλις στο 3% των ταξινομήσεών της και στην Toyota στο 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και στις χώρες, έτσι και στις εταιρείες, οι πωλήσεις των diesel έχουν πτώση σε σχέση με πέρυσι (εξαιρείται μόνο η DS, που είναι στο +5,3%). Την μεγαλύτερη πτώση στο μερίδιο του diesel την έχει η Porsche (-27,1%), ενώ ακολουθεί η Volvo (-18,1%) και η Hyundai (-15,0%).

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι σε αντίθεση με το diesel η βενζίνη στην Ευρώπη έχει αυξήσει τα ποσοστά της (π.χ. τον Αύγουστο έκλεισε στο 57% από 51% τον περσινό αντίστοιχο μήνα), ενώ σε ό,τι αφορά στα υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα, τα μερίδια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (μόνο 6,3% μερίδιο τον περασμένο Αύγουστο).

Keywords
Τυχαία Θέματα