Η Mazda μπαίνει στην αρένα της ηλεκτροκίνησης

08:19 4/3/2020 - Πηγή: NewsAuto

Η ιαπωνική εταιρεία με το πάθος για τους περιστροφικούς κινητήρες σπάνια ακολουθεί τον προφανή δρόμο και η είσοδός της στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το MX-30 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Mazda και πιθανότατα θα δημιουργήσει αρκετές διφορούμενες απόψεις σχετικά με την αισθητική

του. Δεν βασίζεται σε κάποια εξειδικευμένη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα αλλά σε μια διαφοροποιημένη εκδοχή αυτής που χρησιμοποιεί το CX-30 και φυσικά αψηφά πολλούς από τους κανόνες που τείνουν να παγιοποιηθούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τροφοδοτείται από μια σχετικά μικρή μπαταρία 35,5kWh της Panasonic η οποία όχι μόνο συμβάλλει στην εξοικονόμηση χώρου και κόστους αλλά αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την Mazda, η συγκεκριμένη επιλογή (η μπαταρία είναι αντίστοιχη με αυτήν του μικρού Honda E και 60kWh μικρότερη από του Audie-Tron) πετυχαίνει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε βάρος, αυτονομία και εκπομπές CO2. Είναι φυσικό να αναρωτιέστε για τον συσχετισμό των εκπομπών CO2 με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ο υπεύθυνος εξέλιξης του MX-30, TomikoTakeuchi, μάς εξηγεί ότι πρέπει πάντα να κοιτάμε την ευρύτερη εικόνα: «Οταν τα εργοστάσια αναγκάζονται να αυξήσουν την παραγωγή μπαταριών, αναπόφευκτα αυξάνονται οι ρύποι και το CO2 που εκπέμπουν. Οταν βάζεις μεγάλες μπαταρίες σε ένα αυτοκίνητο, γίνεται υπερβολικά βαρύ και ενεργοβόρο. Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει την ανάγκη φόρτισης και κατά συνέπεια δημιουργεί την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που όλοι γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό της δεν είναι πράσινη. Σκεφτόμενοι, λοιπόν, το ευρύτερο ενεργειακό ισοζύγιο, καταλήξαμε πως η μπαταρία των 35,5kWh είναι η πιο ισορροπημένη λύση».

Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα θα φτάνει τους 142 PS και η ροπή τα 27 kgm, με την μπαταρία να προσφέρει μια αυτονομία της τάξης των 200 km. Η Mazda είναι πεπεισμένη πως οι παραπάνω προδιαγραφές είναι απόλυτα ταιριαστές σ’ ένα αυτοκίνητο κατά κύριο λόγο αστικού χαρακτήρα. «Εχουμε διαπιστώσει ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι θετικό για το περιβάλλον και την κοινωνία», σημειώνει ο Takeuchi. «Αυτός είναι ο λόγος που το MX-30 θα ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα εκεί», καταλήγει.

Οδηγήσαμε για σχεδόν μία ώρα ένα τροποποιημένο πρωτότυπο CX-30 με την ηλεκτρική μονάδα του MX-30 και οι πρώτες εντυπώσεις μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το MX-30 έχει μια σχεδόν αναλογική προοδευτικότητα που του δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, καθιστώντας πιο εύκολη τη σύνδεσή του με τον οδηγό. Οπως μας έχει αποδείξει η Mazda με το MX-5, η οδηγική απόλαυση δεν εξαρτάται από την απόδοση αλλά από την ισορροπία του ζυγίσματος, την ευκρίνεια των ερεθισμάτων και την ικμάδα του χειρισμού. Το MX-30 φαίνεται πως είναι προσανατολισμένο σε αυτά τα στοιχεία. Το βάρος του θα είναι αρκετά χαμηλό για τα δεδομένα ενός μικρομεσαίου ηλεκτρικού, με την κατανομή του να πλησιάζει το 50:50. Η κύλιση έχει έντονα ποιοτικά στοιχεία, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ηχομόνωση. Μάλιστα η Mazda έχει εξελίξει ένα σύστημα τεχνητού ήχου με διαφορετική απόχρωση για την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, το οποίο στην πράξη αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό και ευχάριστο.

Τέλος, το αυτοκίνητο παραγωγής θα έχει ρυθμιζόμενη ένταση ανάκτησης ενέργειας, κάτι που όμως δεν διέθετε το πρωτότυπο που οδηγήσαμε. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η Mazda μπαίνει στην ηλεκτροκίνηση με τους δικούς της όρους και ένας από αυτούς είναι η μικρή μπαταρία των 35,5kWh που προβλέπουμε ότι δεν θα συνοδεύει μόνο το MX-30 αλλά και αρκετά ακόμα ηλεκτρικά μοντέλα της που θα δούμε στο μέλλον.

35,5 – ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ
Με βάση τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας, η Mazda πιστεύει πως οι 35,5kWh είναι η ιδανική χωρητικότητα για την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οσοι επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία από τα 200 km θα πρέπει να περιμένουν την έκδοση με rangeextender, τον ρόλο του οποίου θα παίζει ένας περιστροφικός κινητήρας.

CX όπως MX
Οδηγήσαμε ένα από τα τρία πρωτότυπα CX-30 με την ηλεκτρική μονάδα του MX-30. Τα δύο αυτοκίνητα μοιράζονται ουσιαστικά το ίδιο πάτωμα και αντίστοιχη αρχιτεκτονική ανάρτησης, οπότε λογικά το πάτημα του αυτοκινήτου παραγωγής θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που διαπιστώσαμε. Στο MX-30 ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος μπροστά και δίνει κίνηση στους αντίστοιχους τροχούς ενώ η μπαταρία βρίσκεται στο πάτωμα, κρατώντας το κέντρο βάρους χαμηλά και την κατανομή κοντά στο 50:50. Η Mazda έχει ρυθμίσει τον ηλεκτροκινητήρα έτσι ώστε να αποδίδει την ισχύ προοδευτικά, αντιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό τη γνώριμη αίσθηση που έχει ένας θερμικός κινητήρας. Οπως διαπιστώσαμε στην πράξη, αυτό βοηθά στο πιο εύκολο ζύγισμα του γκαζιού μέσα στη στροφή αλλά και στην έξοδό της, όπου η συνήθης πιο απότομη απελευθέρωση της ισχύος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκαλεί και πιο άτσαλες αντιδράσεις.

ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ
Η Mazda λέει πως το MX-30 θα φτάσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους κοντά στα τέλη του 2020. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα σαφής πληροφόρηση σχετικά με την έκδοση με rangeextender που θα χρησιμοποιεί περιστροφικό κινητήρα, αν και πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει έναν χρόνο αργότερα. Το κόστος του MX-30 αναμένεται να κυμανθεί κοντά στις 30.000 ευρώ.

The post Η Mazda μπαίνει στην αρένα της ηλεκτροκίνησης appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα