Έρευνα Ford: Πιο παρατηρητικοί οι οδηγοί που ποδηλατούν

Αυξημένη ικανότητα παρατήρησης και πρόβλεψης παρουσιάζουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν και ποδήλατο, σε σχέση με εκείνους που δεν ποδηλατούν, δηλώνει η Ford, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδειξε νέα έρευνα της μπλε οβάλ εταιρίας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ford εξέτασαν 2.000 ανθρώπους σε Γαλλία,

Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντάς τους παρόμοιες φωτογραφίες που απεικόνιζαν συνηθισμένες σκηνές από την κίνηση μέσα σε μία πόλη. Στα ζευγάρια των φωτογραφιών που καλούνταν να παρατηρήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπήρχαν μικρές διαφορές σε σχέση με την σήμανση του δρόμου, τα αυτοκίνητα, τους πεζούς και τα ποδήλατα που απεικονίζονταν (όπως και στην φωτογραφίες που βλέπετε).

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ford έδειξαν ότι οι οδηγοί που ποδηλατούν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 9,25 δευτερόλεπτα για να αναγνωρίσουν διαφορές μεταξύ των δύο εικόνων που είχαν να συγκρίνουν. Για τους οδηγούς που δεν ποδηλατούν ο μέσος χρόνος αναγνώρισης των διαφορών αυξήθηκε στα 10,68 δευτερόλεπτα, ήτοι 1,43 δευτερόλεπτα παραπάνω ή αν προτιμάτε,περίπου 15% περισσότερος χρόνος για να παρατηρήσουν τα ίδια πράγματα. Αν το σκεφτεί κανείς, η διαφορά είναι τεράστια καθώς για να… γίνει το κακό χρειάζονται μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το γκρουπ των οδηγών-ποδηλατών ήταν παράλληλα και κατά 3% πιο ακριβές στην σωστή αναγνώριση των διαφορών μεταξύ των δύο φωτογραφιών.

Η Ford πραγματοποίησε την έρευνα ως μέρος της καμπάνιας “Share the Road” (Μοιράσου τον Δρόμο), μια καμπάνια που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών του δρόμου ώστε όλοι να απολαμβάνουν πιο ασφαλείς μετακινήσεις. Περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι ηλικίας 18-24 χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. κάθε χρόνο με τα τροχαία ατυχήματα να αποτελούν και την μεγαλύτερη αιτία θανάτου στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ. Αν και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κάθε χρόνο, εκείνα που αφορούν και ποδηλάτες βρίσκονται σε αύξηση.

The post Έρευνα Ford: Πιο παρατηρητικοί οι οδηγοί που ποδηλατούν appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα