Δοκιμή: Νέο Audi A1 Sportback 30 TFSI

Αλλάζοντας εντελώς ρότα, το νέο A1 έρχεται για να μιλήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο συναίσθημα του υποψήφιου αγοραστή της Audi και να τον προσκαλέσει να γνωρίσει τον κόσμο της premium γερμανικής μάρκας.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ ([email protected]), ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Η μικρή κατηγορία αυτοκινήτων μπορεί να δέχεται πλέον έντονες πιέσεις από την αντίστοιχη των SUV σε επίπεδο πωλήσεων, όμως είναι δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα του είδους θα συνεχίσουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα

σε όσο το δυνατόν πιο compact διαστάσεις, αποτελώντας τους σύγχρονους all arounders στην αυτοκίνηση. Η Audi, με την προηγούμενη γενιά του A1 ήταν η μοναδική premium μάρκα που αποφάσισε αυτόνομη να κατέβει στην εν λόγω κατηγορία –η BMW εκπροσωπείται επάξια από τη MINI, ενώ η Mercedes έχει δώσει έμφαση στην μικρομεσαία οικογένεια μοντέλων της– θέλοντας να προσφέρει όλα τα κορυφαία γνωρίσματα ποιότητας, ασφάλειας και τεχνολογίας της σε ένα όσο το δυνατόν πιο μικρό πακέτο. Και, παρότι από πλευράς πωλήσεων το προηγούμενο A1 δεν δικαίωσε πλήρως αυτή την επιλογή, είναι δεδομένο ότι άνοιξε τον δρόμο για ένα κυριολεκτικό downsizing της μάρκας, όπως αυτό εκφράστηκε πριν από 2 χρόνια με το εξαιρετικό Audi Q2, αλλά και σήμερα, με το νέο και πλήρως αλλαγμένο A1 2ης γενιάς που υποδεχόμαστε στη χώρα μας.

Πιο δυναμικό από ποτέ

Η πλήρης αλλαγή του νέου Audi A1 σε σχέση με το προηγούμενο εκφράζεται ίσως πιο πειστικά μέσω της διαφοροποιημένης εμφάνισής του – μια πρακτική που δεν ακολουθεί συχνά η Audi, η οποία είναι σαφώς οπαδός της σχεδιαστικής εξέλιξης των γενιών των μοντέλων της παρά της ολοκληρωτικής αλλαγής τους. Στην περίπτωση λοιπόν του νέου A1 αυτό αλλάζει και έτσι συναντούμε ένα –αποκλειστικά 5θυρο πλέον- μικρό Audi με πολύ δυναμικές γραμμές, που υιοθετούν αισθητικά στοιχεία από θρυλικά σπορ μοντέλα της Audi όπως το Ur-Quattro και το Sport Quattro, σε ένα αποτέλεσμα που αρέσει πολύ. Παράλληλα, τονισμένος έρχεται και ο πλουραλιστικός χαρακτήρας του μοντέλου μέσω της δυνατότητας επιλογής και διχρωμίας με οροφή σε μαύρο χρώμα και αμάξωμα σε 10 διαφορετικές αποχρώσεις, καθώς και της παρουσίας ακόμη και λευκών ζαντών αλουμινίου στη λίστα του εξοπλισμού, που δημιουργούν και πάλι συνειρμούς με τα κορυφαία σπορ ιστορικά μοντέλα της μάρκας. Από πλευράς διαστάσεων, το νέο Audi A1 έχει μακρύνει φτάνοντας στα 4.029 χλστ. μήκους (+56 χλστ.), διατηρώντας όμως το πλάτος του στα 1,74 μέτρα και μειώνοντας για λόγους και αεροδυναμικής το ύψος του στα 1.409 χλστ. (-7 χλστ.).

Εσωτερικό μεγαλύτερου αυτοκινήτου

Στο εσωτερικό του μικρότερου μοντέλου της η Audi δεν έκανε εκπτώσεις σε στοιχεία τεχνολογίας και ποιότητας, δημιουργώντας έτσι μια καμπίνα που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου της. Άλλωστε, στοιχεία όπως ο στάνταρ πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων τα βλέπουμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της μικρής κατηγορίας, ενώ και σε επίπεδο υλικών, το super μαλακό πλαστικό ψηλά στο ταμπλό ή το οριζόντιο μεταλλιζέ φιλέτο στο κέντρο του, άνετα θα μπορούσαν να «ντύνουν» καμπίνες πολύ μεγαλύτερων –και πιο ακριβών– προτάσεων. Ok, υπάρχουν κάποια υλικά όπως η σκληρή επένδυση στις πόρτες που μας δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας, όμως συνολικά το εσωτερικό του νέου A1 είναι σίγουρα ένα από τα πιο ποιοτικά που έχουμε δει ποτέ σε B-Segment αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουμε επίσης τα πλατιά, άνετα και συνάμα με πολύ καλή στήριξη εμπρόσθια καθίσματα, την άμεση στη χρήση οθόνη αφής 10,1 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων στο κέντρο του ταμπλό που είναι στραμμένη προς τον οδηγό, αλλά και τις σπορ επεμβάσεις του πακέτου S line που έφερε το μοντέλο της δοκιμής μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το σπορ τιμόνι με τη λεπτή στεφάνη και το επίπεδο κάτω τμήμα, τα αλουμινένια πεντάλ κ.α.

Βελτίωση και στους χώρους

Εκτός από το μήκος, που έχει αυξηθεί όπως προείπαμε κατά 56 χλστ. σε σχέση με πριν, μακρύτερο στο νέο Audi A1 είναι και το μεταξόνιο (2.563 χλστ., +94 χλστ.) κάτι που συνεπάγεται βελτίωση στους χώρους στο εσωτερικό του. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δύο ενήλικες μέσου μεγέθους θα αισθανθούν πιο άνετα από πριν στο πίσω κάθισμα, χωρίς πάντως τα δεδομένα να είναι κορυφαία για την κατηγορία, ενώ και οι εμπρόσθιοι επιβάτες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το διαθέσιμο χώρο. Στο πεδίο του πορτ-μπαγκάζ, υπάρχει αύξηση της χωρητικότητας κατά 65 λτ. σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο φθάνοντας στα 335 λτ. συνολικά, ένα νούμερο που θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω τους αγοραστές του αυτοκινήτου.

Ικανός 1.000άρης

Στον τομέα του κινητήρα, να τονίσουμε αρχικά ότι η Audi προσφέρει το A1 αποκλειστικά με turbo μοτέρ βενζίνης στα 1.0 και 1.5 lt. Στην περίπτωση του μοντέλου της δοκιμής μας, κάτω από το καπό του βρίσκεται ο γνωστός μας 3κύλινδρος 1.000άρης TFSI κινητήρας των 116 ίππων, ο οποίος αποδίδει επιπλέον 20.4 kgm ροπής. Η απόδοση του κινητήρα αυτού ικανοποιεί, αφού εκμεταλλευόμενος την 3κύλινδρη φύση του τραβάει από χαμηλά και χωρίς πολλά κομπιάσματα. Ψηλά είναι λογικό να χάνει λίγο από την ζωηράδα του ενώ ακούγεται και λίγο παραπάνω, όμως το –προαιρετικό- 7άρι αυτόματο κιβώτιο S tronic έρχεται για να αντιδράσει άμεσα και με τη σωστή του λειτουργία να υποβοηθήσει το μοτέρ για να βγάλει εις πέρας το έργο του και να παρέχει αρκετά καλές επιδόσεις. Υπάρχουν επιπλέον και 4 προγράμματα οδήγησης μέσω του επίσης προαιρετικού συστήματος Audi Drive Select, που βελτιώνουν την απόκριση του μοτέρ ή το θέτουν σε πιο «Efficiency» λειτουργία προς όφελος της κατανάλωσης. Σε αυτό το κομμάτι, με χρήση όλων των προγραμμάτων οδήγησης καταγράψαμε ένα νούμερο 7.8 lt./100 km σε πόλη και εθνική, που σίγουρα δίνει ένα καλό στίγμα οικονομίας.

Σπορτίφ και ευχάριστο στο δρόμο

To Audi A1 χτίζεται πάνω στη μικρή πλατφόρμα MQB A0 του Ομίλου VW, διατηρώντας την κλασική διάταξη ανάρτησης για την κατηγορία με Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και Ημιάκαμπτο πίσω άξονα. Στην έκδοση S line όπως αυτή της δοκιμής μας, η ανάρτηση αποκτά μια πιο σφιχτή ρύθμιση, για να τονίσει περαιτέρω τα οδικά και οδηγικά του χαρακτηριστικά. Στην πράξη, το A1 στο δρόμο δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου. Εμπνέει σιγουριά, είναι άμεσο στις αντιδράσεις του και έχει περιορισμένες κλίσεις στις στροφές. Κατά περίπτωση γίνεται και αρκετά ευχάριστο σε διαδοχικές καμπές, εμφανίζοντας υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και άκρως ομαλές αντιδράσεις. Στο πεδίο της άνεσης, ο συνδυασμός πλαισίου-ανάρτησης φροντίζει ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οι ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να κουράζουν τους επιβάτες, αν και οι 18άρες ζάντες με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά (215/40) που έφερε το μοντέλο της δοκιμής, θέτουν τα όρια και απαιτούν προσοχή όταν περνάς από λακκούβες. Συνολικά, το Audi Α1 στο δρόμο είναι αρκετά ευχάριστο και με σπορτίφ στοιχεία, χωρίς να χάνει την premium ταυτότητά του. Πάντως, είμαστε εν αναμονή της δοκιμής και της έκδοσης με την στάνταρ ανάρτηση, για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για το πως συμπεριφέρεται στο δρόμο.

Πόσο κοστίζει;

Στο τιμολογιακό κομμάτι, το κόστος για την αγορά του Audi A1 είναι υψηλό, αφού οι τιμές για την έκδοση των 116 ίππων με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ξεκινούν από τα 22.200 ευρώ (25.630 ευρώ για αυτή με το 7άρι αυτόματο). Είναι περιττό να αναφερθεί ότι ο εξοπλισμός είναι υπέρ-πλήρης από την αρχική κιόλας έκδοση… Θα πρέπει να αναφέρουμε ωστόσο, ότι διαθέσιμη θα είναι σύντομα και η έκδοση με τον 1.000άρη TFSI κινητήρα βενζίνης των 95 ίππων, που ρίχνει την τιμή κάτω από τις 20.000 ευρώ (19.950 ευρώ).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 116 PS/5.000-5.500 rpm
Ροπή: 20.4 kgm/2.000-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9.4 sec
Τελική ταχύτητα: 203 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4.8 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 110 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 107,8 €
Βάρος: 1.200 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.029/1.740/1.409 mm
Μεταξόνιο: 2.563 mm
Χώρος αποσκευών: 335 lt
Τιμή: Από 25.630€ (22.200€ με μηχανικό κιβώτιο)

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δοκιμή, Νέο Audi A1 Sportback 30 TFSI,dokimi, neo Audi A1 Sportback 30 TFSI