Δοκιμή: Suzuki SX4 S-Cross 1.4L Boosterjet AllGrip

Με επίκεντρο τον τουρμπάτο Boosterjet κινητήρα των 1.4 λίτρων το ανανεωμένο S-Cross στην 4κίνητη εκδοχή του είναι ένα crossover που θα ξαφνιάσει ευχάριστα τον οδηγό του και θα τον συντροφεύσει στην καθημερινότητά, στην βόλτα αλλά και στις εκτός δρόμου αναζητήσεις του με θέρμη.
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Με την εξωτερική ανανέωση του SX4 S-Cross η Suzuki πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, να κάνει δηλαδή πιο ξεχωριστό το crossover της δίνοντάς του έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η μεγάλη μάσκα

εμπρός με το χρωμιωμένο πλαίσιο σε συνδυασμό με τις αλλαγές σε φτερά, καπό και προφυλακτήρα, αλλά και τα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα, δίνουν μια ταυτότητα στο S-Cross, αν μη τι άλλο, πιο δυναμική σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Στο πίσω μέρος η Suzuki ακολούθησε πιο συντηρητικό μονοπάτι με τις αλλαγές να περιορίζονται στα φωτιστικά σώματα με το συνολικό σχέδιο να είναι σοβαρό και σύγχρονο. Σίγουρα δεν προκαλεί από την μία, από την άλλη όμως δεν περνά και απαρατήρητο.

Η εικόνα σοβαρότητας συνεχίζεται και στο εσωτερικό με την εργονομία και την λειτουργικότητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Χρειάζονται πολύ λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να συνηθίσετε τις θέσεις των χειριστηρίων και κουμπιών της καμπίνας με τους χώρους για μικροαντικείμενα να βρίσκονται σε καλά αν και όχι κορυφαία επίπεδα. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων/ψυχαγωγίας, ίδια με αυτή που βλέπουμε και στο Vitara.

Εδώ βέβαια τα μαλακά πλαστικά του ταμπλό κάνουν την διαφορά προς το πιο ποιοτικό με την γενική συναρμογή και την έλλειψη τριγμών, ακόμη και σε μεγάλες λακκούβες, να συντελούν στην πολύ καλή γενική αίσθηση ποιότητας που αποπνέει το SX4 S-Cross. Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκονται και οι χώροι για τους επιβαίνοντες. Δύο κανονικού μεγέθους επιβάτες θα χωρέσουν με άνεση στο πίσω κάθισμα και ένας πέμπτος δεν θα δυσανασχετίσει ιδιαίτερα ακόμη και σε μεγαλύτερες διαδρομές. Στα ίδια πολύ καλά επίπεδα βρίσκεται και ο χώρος αποσκευών με το εκμεταλλεύσιμο σχήμα του και την χωρητικότητα που ανέρχεται στα 430, φτάνοντας στα 1.269 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων.

Ο τετρακύλινδρος Boosterjet κινητήρας είναι ουσιαστικά ο… σταρ του SX4 S-Cross, καθώς δίνει μια πολύ ευχάριστη νότα στην προσωπικότητα του crossover της Suzuki. Είναι ήσυχος σε λειτουργία και σχετικά οικονομικός, με την μέση κατανάλωση να περιορίζεται εύκολα στα 7,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα χωρίς να νιώθεις ότι δεν εκμεταλλεύεσαι τα χαρίσματα του. Η κλιμάκωση του 6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου με τον σχετικά ακριβή στην χρήση επιλογέα και τις μέτριες διαδρομές, είναι σχετικά μακριά, για τον περιορισμό της κατανάλωσης στον αυτοκινητόδρομο. Η κλιμάκωση δεν καταφέρνει ωστόσο να κρύψει ούτε τους 140 ονομαστικούς ίππους στις 5.500 σ.α.λ., ούτε φυσικά τα 22,4 κιλά ροπής που είναι σταθερά διαθέσιμα από τις 1.500 έως και τις 4.000 σ.α.λ. Η ροπή κάνει την εμφάνισή της όντως στις 1.500 σ.α.λ. με το μοτέρ να “ζωντανεύει” ακριβώς εκεί, ενώ από τις 2.000 σ.α.λ. επιταχύνει δυνατά το S-Cross, χάρη και στο χαμηλό βάρος των 1.260 κιλών, παρά την ύπαρξη τετρακίνησης. Μια ελάχιστη υστέρηση του τούρμπο που γίνεται αισθητή δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να ενοχλήσει καθώς το κύμα της ροπής που έρχεται αμέσως μετά αποζημιώνει και με το παραπάνω προσφέροντας χαμόγελα στο οδηγό. Προσπερνάτε άφοβα ακόμη και φορτωμένοι και το διασκεδάζετε παράλληλα και στον επαρχιακό, όταν έρθει η ώρα.

To SX4 S-Cross αποδεικνύεται ομοιογενές και ευχάριστο στο δρόμο είτε το χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, είτε βγαίνετε εκτός πόλης. Η θέση οδήγησης προσφέρει πολύ καλή ορατότητα και δεν θα προβληματίσει τον οδηγό με τις προσφερόμενες ρυθμίσεις που τον βοηθούν να την φέρει γρήγορα στα μέτρα του. Η ανάρτηση γενικά τα καταφέρνει καλά, ελέγχοντας σωστά το αμάξωμα και στις στροφές με τις περιορισμένες κλίσεις που παρουσιάζονται να βρίσκονται σε λογικά επίπεδα για την κατηγορία και να μην ανακόπτουν ακόμη και τον γρήγορο ρυθμό. Η μοναδική αδυναμία που παρουσιάζεται αφορά τις έντονα κάθετες ανωμαλίες που καταφέρνουν να περνούν ηχητικά και στο εσωτερικό, ενώ αντιληπτές γίνονται και στο τιμόνι, χωρίς όμως να επηρεάζεται η επιλεγμένη τροχιά.

Η τετρακίνηση, που ελέγχεται από έναν περιστροφικό χειριστήριο τοποθετημένο πίσω από τον επιλογέα των ταχυτήτων συμβάλλει τα μέγιστα στο να μπορείτε να κινηθείτε πολύ γρήγορα ειδικά σε κλειστά κομμάτια αλλά και με ασφάλεια στο χώμα, όπου η εμπειρότεροι θα το διασκεδάσουν δεόντως εκμεταλλευόμενοι και τα 180 χλστ. της απόστασης από το έδαφος. Κι αυτό συμβαίνει, παρά την απουσία ουσιαστικής αίσθησης από το άμεσο και σχετικά ελαφρύ τιμόνι. Τα φρένα είναι επίσης σύμμαχοι του ανήσυχου οδηγού καθώς παρουσιάζονται δυνατά σε όλες τις περιστάσεις, δεν προβληματίζονται με το βάρος του SX4 S-Cross και δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης. Το πεντάλ του φρένου είναι λίγο ασαφές ως προς την αμεσότητά του αλλά συνηθίζεται γρήγορα καθώς η απόδοση είναι γραμμική, ενώ το ABS λειτουργεί πολύ καλά και στην ελληνική άσφαλτο. Το S-Cross ταξιδεύει με άνεση στον αυτοκινητόδρομο παραμένοντας ήσυχο και ευθύβολο και στις υψηλές ταχύτητες, με τα καθίσματα να προσφέρουν την απαιτούμενη άνεση και την κατανάλωση να παραμένει σε λογικά επίπεδα.

Το ανανεωμένο SX4 S-Cross είναι μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση στα crossover αυτού του μεγέθους, με ευχάριστο χαρακτήρα που ξεπερνά την ελαφρώς συντηρητική του εμφάνιση. Εξυπηρετεί άριστα ως καθημερινό “εργαλείο”, βγαίνει με αξιώσεις στον αυτοκινητόδρομο και μπορεί να κινηθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό στον επαρχιακό χάρη στην 4κίνηση που φέρει, τα δυνατά φρένα και φυσικά, στον πολύ καλό κινητήρα του. Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσετε ούτε στην κίνηση στους χωματόδρομους, όπου δεν αποκλείεται να το διασκεδάσετε, περισσότερο μάλιστα από όσο θα περιμένατε. Με την τιμή να βρίσκεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού και με πλούσιο εξοπλισμό από την στάνταρ έκδοση GL+, το crossover της Suzuki είναι μια πρόταση που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.373 cc
Ισχύς:140 PS/5.500 rpm
Ροπή: 22,4 kgm/1.500-4.000 rpm
Μετάδοση: Τετρακίνηση AllGrip
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,2 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5,6 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 127 gr/km
Βάρος: 1.269 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.300/1.785/1.580 mm
Μεταξόνιο: 2.600 mm
Χώρος αποσκευών: 430 lt
Τιμή: 22.250€

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν
Keywords
Τυχαία Θέματα