Claude Lelouch : Το μυστικό του Ραντεβού

Σαν σήμερα στις 30 Οκτωβρίου του 1937 γεννήθηκε στο Παρίσι ο Claude Lelouch Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κινηματογραφιστής, ηθοποιός και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Εμείς στο www.newsauto.gr τον θυμόμαστε από το «C’était un rendez-vous» του 1976.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ ([email protected])

Κέρδισε για την ταινία του: Une Homme et Une Femme το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1966 , καθώς και δύο Όσκαρ

(μεταξύ των οποίων αυτό της «Καλύτερης Ξένης Ταινίας»).

Το δραματικό και επικό μιούζικαλ Les Uns et les Autres (1981) θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του. Είναι γνωστός για την υπέρμετρη χρήση αυτοσχεδιασμού στους διαλόγους των ταινιών του. Όμως στους λάτρεις του αυτοκινήτου θαυμάζουν τον Claude Lelouch για την μικρού μήκους ταινία: «C’était un rendez-vous».

Το… σενάριο εξιστορεί ή καλύτερα δείχνει την προσπάθεια κάποιου οδηγού να φτάσει από το Porte Dauphine, στο μουσείο του Λούβρου, στη βασιλική της Sacre Coeur, η οποία είναι κατ ‘ευθείαν στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας. Στην πρεμιέρα του film η αστυνομία συνέλαβε τον σκηνοθέτη, παραγωγό και οδηγό του φιλμ Claude Lelouch.

Από το 1976 ως το 2000 μόνο μυστήριο κάλυπτε αυτό το φιλμ των εννέα λεπτών. Μάλιστα ήταν τόσο περιζήτητο που για ένα κακό αντίγραφο σε dvd οι ενδιαφερόμενοι έδιναν και 100 ευρώ.

Τη δεκαετία του 2000 ο Lelouch επεξεργάστηκε το φιλμ το μετέγραψε σε dvd και έτσι μπορούν να το βρουν όλοι. Μάλιστα έβαλε και ένα κεφάλαιο σε αυτό για το πώς γυρίστηκε από το οποίο μαθαίνουμε την ιστορία του φιλμ. Εμείς μαζευτήκαμε το είδαμε και σας παρουσιάζουμε τι συνέβη το πρωινό του Αυγούστου του 1976.

Ο Lelouch είχε 300 μέτρα φιλμ περίσσευμα (εννέα λεπτά διάρκεια) μετά το γύρισμα της Catherine Deneuve στην ρομαντική κομεντί «Si C’était à Refaire». Πριν από αυτά τα γυρίσματα είχε νοιώσει την ένταση να οδηγείς γρήγορα για να προλάβεις ένα ραντεβού και ήθελα να αποτυπώσει το συναίσθημα αυτό στο celluloid.

Αποφάσισε να το κάνει ένα βράδυ του Αυγούστου όμως ο οπερατέρ του τονέπεισε να το κάνουν ξημερώματα. Έπρεπε να το κάνει με μία προσπάθεια γιατί ήταν επικίνδυνο και δεν είχε άλλο φιλμ. «Οι θεοί του σινεμά θα μας βοηθήσουν» είπε.

Ξεκίνησαν στις 05:30 και χρησιμοποίησαν τη Mercedes του (450 SEL 6.9). Ο λόγος; Επειδή η υγροπνευματική της ανάρτηση θα βοηθούσε να μην κουνιέται η κάμερα, που είχαν στηρίξει στον προφυλακτήρα. Μαζί του στο αυτοκίνητο ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας του, οποίος χειριζόταν την κάμερα με remote to control.

Ο Lelouch είχε ζητήσει την γνώμη stuntman για τον χρόνο και του είχε πει πως για να το πετύχει έπρεπε να παραβιάσει πολλά κόκκινα φανάρια. Ο διευθυντής φωτογραφία μέτρησε περίπου 18 παραβιάσεις κόκκινων φαναριών. «Κάποιες φορές ξεπερνούσα τα 200 χλμ και ήταν τρομαχτικό εξομολογείτε στο dvd ο Lelouch.

Το σημείο που ήταν πολύ επικίνδυνο ήταν η «τυφλή» είσοδος της Louvre’s Rue de Rivoli. Εκεί είχε έναν βοηθό του με ένα walkie-talkie. Δεν του είπε κάποιος κάτι και πέρασε με πολλά χιλιόμετρα. Τελικά στο τέλος αποδείχθηκε πως το walkie-talkie ήταν χαλασμένο.

«Το φιλμ συμβολίζει την ζωή μου έκανα πολλά τρελά πράγματα» λέει ο Lelouch. Στα 80 χρόνια του πάντως αυτό φιλμ των εννέα λεπτών είναι αυτό που θυμάται.

Τίποτα δεν προστέθηκε ή άλλαξε στο μοντάζ εκτός από τον ήχο της Mercedes. Αυτός αντικαταστάθηκε με τον ήχο μίας Ferrari 275 GTB. «Ακουγόταν πολύ καλύτερα δήλωσε ο Lelouch και κατέληξε: «Πραγματικά ήταν μία εγωιστική ανοησία. Τότε σκέφτηκα μόνο τον εαυτό μου, αισθάνομαι ένοχος και δεν θα το έκανα ποτέ ξανά. Χαίρομαι όμως που υπάρχει.»

Και να μην το ξεχάσουμε η κοπέλα στο τέλος της ταινίας ήταν όντως η σύντροφος του Lelouch εκείνη την εποχή. Απολαύστε το περίφημο film:

Keywords
Τυχαία Θέματα