Chevrolet Camaro eCOPO concept: Dragster το… ηλεκτρικό

Στην διεθνή έκθεση SEMA η Chevrolet παρουσίασε μια πλήρως ηλεκτρική Camaro, σε πρωτότυπη μορφή. Με πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες κάτω από το καπό του, το αμερικάνικο coupe φέρει τα διακριτικα “COPO”, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την δημιουργία της πρώτης COPO Camaro.
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Τα διακριτικά COPO (Central Office Production Order) που χρησιμοποιεί η Chevrolet στις Camaro, ουσιαστικά

επισημαίνουν τον τρόπο με τον οποίο η αμερικάνικη εταιρία δημιουργεί ειδικές εκδόσεις του μοντέλου της μέσω των dealer της, οι οποίοι εξατομίκευαν τις Camaro πέρα από τις δυνατότητες της κανονικής γραμμής παραγωγής.

Η πλήρως ηλεκτρική Camaro eCOPO, δεν είναι μόνο ένα “απλό” ηλεκτρικό dragster, αλλά ένα όχημα που μας δείχνει το όραμα των Αμερικανών για ένα μέλλον με μηδενικούς εκπεμπόμενους ρύπους. Η συστοιχία των μπαταριών είναι 800 volt (για πρώτη φορά από την Chevrolet) με την σχεδίαση τους να είναι εντελώς καινούρια. και να επιτρέπει τη γρηγορότερη φόρτιση τους.

Την θέση του κινητήρα της εσωτερικής καύσης έχει πάρει ένα ζευγάρι HVH ηλεκτροκινητήρες της BorgWarner (250 και 150) που λειτουργούν σε σειρά και αποδίδουν συνδυαστικά περί τους 700 ίππους και ροπή πάνω από 81 κιλά. Σύμφωνα με τη Chevrolet αυτή η απόδοση είναι αρκετή για χρόνο κοντά στα εννιά δευτερόλεπτα για τα 400 μέτρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα. Για τη σωστή κατανομή του βάρους για αγώνες dragster η μία συστοιχία μπαταριών έχει τοποθετηθεί εκεί που κανονικά είναι το πίσω κάθισμα ενώ η άλλη στο πορτμπαγκάζ. Οι δύο μαζί ζυγίζουν συνολικά 159 κιλά.

Η πιο σημαντική πληροφορία που παίρνουμε από αυτό το νέο concept της Chevrolet είναι η δυνατότητα τοποθέτησης του συγκεκριμένου ηλεκτροκινητήρα σχεδόν σε οποιοδήποτε τρέχον μοντέλο όχι μόνο της Chevrolet αλλά της General Motors γενικότερα.

Αυτό έγινε εφικτό χάρη στη σχεδίαση του εξωτερικού του ηλεκτρικού μοτέρ που ταιριάζει με τις βάσεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης της εταιρίας και “κουμπώνει” πάνω στο ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων με αυτό του συμβατικού μοτέρ, χωρίς μετατροπές. Η Chevrolet αναφέρει ότι αυτός είναι ένας νέος δρόμος που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τους Αμερικάνους, ο οποίος θα μπορούσε να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τα υπάρχοντα ή και ελαφρώς παλιότερα αυτοκίνητα της εταιρίας.

Σκεφτείτε απλά ότι (με την κατάλληλη μέριμνα και για την τοποθέτηση των μπαταριών) οι έχοντες Chevrolet με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μπορούσαν να τους ανταλλάξουν με ηλεκτροκινητήρες χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα